View Full Version : jak czyścicie uszka niemowlakom??
Mamusie jak czyścicie uszka swoim maluszkom? Wodą z mydłem, spirytusem czy jeszcze jakoś inaczej. Nie wiem jak to robić aby było dobrze. Proszę podzielcie się doświadczeniem
ColorWomen
28-10-2008, 11:33
Ja zawsze po kapieli czyszcze wacikami dla dzieci zwilzone troche woda a czasem nie gdyz woda po kapieli w uszkach zostaje:)
Aninka38
28-10-2008, 12:03
Ja zawsze po kapieli czyszcze wacikami dla dzieci zwilzone troche woda a czasem nie gdyz woda po kapieli w uszkach zostaje:)
dokładnie tak samo, spirytus wysusza!!!
Mnie na studiach uczono mnie by nie czyscic uszek patczkami ktore sluza tylko do czyszczenia malzowiny. Jesli juz to robimy to trzeba sie starac by woskowine wypychac z uszka. I podobno jesli woda naleje sie do uszka podczas kapieli to powinno sie poczekac az wyschnie nie wycierac jej. Ale nie wiem czemu :rolleyes:
A do czyszczenai sa specjalne preparaty jak np OTOMER BABY jesli dobrze pamietam.
Ja do przewodu niczego nie wkładam, co jakiś czas
woskowina sama wypada w postaci grudek. To jest naturalny
proces samoczyszczenia, wszelkie grzebaniny w trąbce może
ten proces zakłócić. Więc czyszcze tylko i wyłącznie zewnętrzny
narząd słuchu :D
Aninka38
28-10-2008, 12:24
Ja do przewodu niczego nie wkładam, co jakiś czas
woskowina sama wypada w postaci grudek. To jest naturalny
proces samoczyszczenia, wszelkie grzebaniny w trąbce może
ten proces zakłócić. Więc czyszcze tylko i wyłącznie zewnętrzny
narząd słuchu :D
ja też w środku nie grzebię, tylko małżowinę tak czyszczę i za uszkiem
Mamusie fajnie, że tu jesteście:)
dziękuję za odzew:)
Ja zawsze po kapieli czyszcze wacikiem zwilzonym woda.
majajula
30-10-2008, 12:34
ja delikatnie przemywam małżwiny uszne i to wystarczy
gdy wkładamy patyczki do uszu zbyt głęboko może to byc niebezpieczne, a poza tym możemy wpychać do środka woskowinę i działać przez to odwrotnie do zamierzonego celu
Basia101
31-10-2008, 08:35
My teraz zwyczajnie przy kąpieli, ale mój syn ma już 3 lata:)
Jak był mały to "patyczkami”, ale nie zagłębiałam się:) w środku uszka dziecka same się oczyszczają:)
Tylko delikatnie przecieramy wacikiem zwilżonym wodą...
marzenaz23
18-11-2008, 11:08
Jak był mniejszy to wacikiem,a teraz patyczkiem przeznaczonym dla dzieci:)
ania_2288
15-05-2009, 11:00
jak czyścicie uszka niemowlakom?? ja próbuję się jakoś zabrać za to ale nie do końca wiem jak, widzę miodek w środku i próbowałam patyczkiem nasączonym solą filzjologiczną to wyciągnąć ale mały marudził przy tym i koniec końców chyba tylko popchnęłam tą wydzielinę dalej:mad:... jak wy to robicie?
tosienka
15-05-2009, 12:52
Nie wkładaj niczego do przewodu usznego.Mozesz zrobic malemu krzywde a dodatkowo zapchasz uszko.My mylismy od poczatku sama malzowine i ew wyciagalismy wacikiem widoczna wydzieline. Na studiach logopeda nam tlukla do glow - wyrzuccie patyczki !Tak tez zrobilismy.
W pełni popieram Goplanę. Dziecku nie można wkładać niczego do uszka, bo można mu tylko krzywdę zrobić. Synkowi myję uszka codziennie przy kąpieli, a jeśli jest jakaś wydzielinka to czekam aż sama się wydostanie na zewnątrz i dopiero wtedy ją usuwam wacikiem lub chusteczką.
sikornik
15-05-2009, 16:12
w środku też myć uszka:confused:
a mi matka tłucze do głowy że zakaz moczenia pępka (to przy noworodku) i uszków właśnie, a co jak wydzielina sama nie wydostanie się z uszka i zelega???
tosienka
15-05-2009, 16:28
Tylko malzowinke mozesz umyc - srodka nie i noworodkowi bron Boze zalewac to uszko. Wydzielinak chwile zalegac bedzie ale w koncu wydostanie sie tak na sam koniec tego otworu usznego i mozna ja gazikiem wyjac delikatnie.
P.S.My moglismy moczyc pepuszek :)
FamilyTree
15-05-2009, 19:00
tak jak dziewczyny już pisały, nie wolno grzebać niczym w przewodzie słuchowym. Woskowina jest potrzebna chociażby po to by blokować dostanie się bakterii. Uszko swietnie potrafi się samo oczyszczać i pozbywać nadmiar woskowiny w postaci grudek. Wszelka dłubanina może
po porostu zakłócić ten proces samooczyszczania.
Małżowinkę należy ładnie umyć, za uszkiem ale trabke zostawić w spokoju :)
Dorota225
08-12-2009, 17:44
cleanic ma bardzo fajne patyczki dla dzieci, maja końcówką z ogranicznikiem, więc niczego sie do środka nie wpycha
ja zawsze używałam patyczków z ogranicznikami. sama też ich u siebie stosuje. są rewelacyjne.
Dorota225
08-12-2009, 22:21
wiem też, że mają gwarancję czystej bawełny, czego inne chyba nie posiadają...
tzn. jak że to co jest na patyczkach Dzidziusia to czysta bawełna? skąd to wiesz?
Dorota225
17-12-2009, 22:39
czytałam na ich stronie, ale na opakowaniach też jest skład i tylko patyczek nie jest bawełniany, końcówki są :)
Czasem można być lekko zdezorientowanym... mnie pediatra zabroniła używania zwykłych patyczków a tylko te z szerszą końcówką Dzidziuś. Kazał czyścić tylko to co widoczne, nie wpychać na siłę. i tak robię.. nic złego się nie dzieje.
Dorota225
04-01-2010, 14:25
u nas tak samo, tylko te z grubsza końcówką... zastanawiam się też nad kroplami do uszu, ale jakoś nie sądzę, że Jaś pozwoli sobie je zaaplikować
ja tylko stosuję patyczki dzidziusia i narazie nic złego się nie działo. jak jestem tylko u lekarza to proszę o wyczyszczenie ucha dziecku :D
Chemical
27-05-2010, 22:46
Wstyd się przyznać, ale ja młodej czyszczę uszy palcem ;)
Trochę dziwnie brzmi, tak tu wszyscy wacikami, estetycznie, a ja paluchem, ale mi tak wygodnie, i mam gwarancję że niczego za głęboko nie wsadzę ;)
Gdzieś tam przy okazji kąpieli czy mycia twarzyczki przejeżdżam ręką za uszkami i z grubsza po małżowince - czystą wodą ;)