View Full Version : pampersy szkodzą?
misio100
09-09-2008, 11:15
moja teściowa namawia mnie do używania pieluszek tetrowych. Mąż się z nią zgadza, tłumacząc, że to dla zdrowia dziecka. Czy to prawda, że pampersy mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie mojego dziecka?
Twoja teściowa mówi tak, ponieważ kiedyś nie było pampersów i sama musiała uzywać tetrowych ale mamy XXI wiek i więcej możliwości. Może tetra jest zdrowsza, tyle tylko że musiałabyś przewijać dziecko co godzine. A jeśli chodzi o firme, to wiele dzieci ma uczulenie na pampersa, mój synek też miał. Huggies jest o wiele lepszy.
Tetkajok
11-09-2008, 12:36
Ale niby jak szkodzą??? Bo samo uczulenie, to jeszcze nie dramat, zawsze przecież można zmienić firmę pieluszkową. A z tetrą, to masz bujania się, że ho..ho... :confused:
pieluszki jednorazowe tylko pozornie wychodzą drożej bo pomyśl ile trzeba kupic pieluch tetrowych, proszku, trzeba pieluchy wygotowywac bo zólte kupki sa jak farba do włosów - z ciuchów nie chca schodzic jak sie od razu nie wypierze.do tego czas stracony na te wszystkie czynnosci i prasowanie.Niekoniecznie przebieranie co godzine, dziecko mozna przebrac nawet 3razy pod rzad zanim okaze sie ze juz jest ok, czasem tak wlasnie mam.Nie sluchaj tesciowej i nie daj mezowi mydlic oczu bo duzo stracisz a do tego mozesz zyskac nieprzespane noce i odparzenia, ani to ani to dla nikogo jest niemile.Ja od poczatku uzywam pampersow, sa cieniutkie i dobrze chlona, huggies niestety sa troche grubsze a Amina miala odparzona pupke.Po pierwszym miesiacu przesypia juz 9 godz w nocy bo nawet jak troszke sie posiusia to pieluszka dobrze wchłonie i ona tego nie czuje.Pampersy zamieniaja rowniez wilgoc w zel jak zauwazylam wiec dzialaja jak always,chyba wiesz jakie jest porownanie zwyklej podpaski z always?Teraz ma 2,5 m-ca i czasem zdarzy jej sie nawet 10 godz nieprzerwanego snu (to akurat jest wyjatek)
Aninka38
11-09-2008, 20:45
witam!
ja wprawdzie używałam tetrowych przez pierwsze dwa miesiące jak mała robiła kupkę co karmienie(tetrową wkładałam w pampersa żeby w razie czego się nie przemoczyła). żadnych odparzeń ani innych dziadostw nie było. roboty też nie było aż tak dużo (prasowałam tylko przez pierwsze 2-3 tygodnie), a jak wypłukałam po kupie to nie trzeba było gotować tylko normalne pranie 60 st. teraz używam tylko pieluch jednorazowych i od 5 miesiąca życia mała ma cały czas jakąś wysypkę na pupie:( niestety nie możemy się jej pozbyć mimo wypróbowania całego pudła różnych kremów, maści i innych cudów:( zmieniłam też pieluch już kilka razy i chusteczki do pupy też ale niestety nic z tego
to jakich się używa pieluch to tylko kwestia przekonań rodzica
pozdrawiam
p.s pampersy na pewno niezdrowe nie są, co prawda mogą uczulać, ale proszki do prania tetrówek też;)
Cześć! Dołączam do grona zwolenników pieluszek jednorazowych. Tetra jest przydatna, ale jako okrycie, śliniaczek itp. Zgadzam się z poprzedniczkami, że jako pielucha jest bardzo uciążliwa w użytkowaniu. Musiałabyś bardzo uważać na skórę Maluszka. Przewijać po każdym siusiu, by uniknąć odparzeń (o kupce nie wspomnę :-), zwłaszcza na początku), no i ciągle miałabyś kłopoty z praniem, prasowaniem - to bardzo uciążliwe. Natomiast masz tyle firm z pieluchami jednorazowymi do wyboru, że na pewno trafisz na taką, w której Twojemu Maluszkowi będzie najlepiej.
Ja wychowalam 2 dzieci na pampersach. Ich jedyna waga, ktora zauwazylam to to, ze dzieci dluzej je nosza niz pieluchy tetrowe:)
D
sXoneczna
17-09-2008, 12:29
Jeśli byłyby szkodliwe, to pewnie już by ich na rynku nie było. W końcu od tylu lat są... A tetra obawiam się, tak jak piszą moje poprzedniczki, jest jednym słowem "upierdliwa" w użyciu. :D i jak weźmie się pod uwagę koszty prania itd. to chyba faktycznie się odechciewa, przynajmniej mi...
moja teściowa namawia mnie do używania pieluszek tetrowych. Mąż się z nią zgadza, tłumacząc, że to dla zdrowia dziecka. Czy to prawda, że pampersy mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie mojego dziecka?
zabawna ta opinia...Ale dosyć powszechna wśród babć, a Twój mąż po prostu zgadza się z matką, bo uważa ją za autorytet w dziedzinie wychowywania maluszków.
Pieluszki jednorazowe mogły odparzać i być gorsze niż tetra jekieś 15 lat temu, ale dziś? Pieluszki jednorazowe wchłaniają i izolują wilgoć od skórki maluszka, ponad to przepuszczają powietrze i nie przeszkadzają w swobodnym poruszaniu się maluszka.
Kiedyś pieluchy tetrowe były najlepsze, bo nie było po prostu innego wyboru.
My stosowaliśmy tylko pampersów (synek ma 16 miesięcy), nie zawsze używam 'sudokremu', nigdy nie używałam pudru, a Olo NIGDY nie miał odparzeń, nawet przetarć, czy zaczerwień...
I tu bym polemizowała :o
Ja się zgodzę, że tetra może być zdrowsza, ale nie jeśli chodzi o odparzenia itp.
ale o bioderka.
Nie bez przyczyny każą szeroko pieluchować tetrą.
Także teściowa nie do końca nie ma racji.
Chociaż ja sama używam jednorazowych pieluch, po prostu z wygody :D
I tak jestem mało zorganizowaną młodą matką i bez prania i prasownia pieluch
nie mogę dojść do ładu i składu :p
Jeśli chodzi o bioderka, to można na pampersa założyć pieluchę i wtedy też jest
dobrze. Jenak po co to robić skoro lekarz np nie zalecił. Konieczność taka jest wówczas gdy lekarz stwierdzi,że coś jest nie w porządku.
Dziewczyny! żyjemy w 21 wieku i po co sobie utrudniać życie pieluchami tetrowymi. Na pewno każda z was jest przemęczona a tutaj jeszcze dodajemy sobie pracy z praniem, prasowaniem i przewijaniem co godzinę.
Twoja teściowa nie ma racji!
malenka no przecież o tym mówię.
Nie wiem o co chodzi :confused:
A, to się nie zrozumiałyśmy, bo w poście nie napisałaś, że chodzi ci o zakładanie pieluchy na pampersa.
Dalsza część mojego postu jest po prostu moja wypowiedzią do tematu a nie konkretnie do ciebie colleen.
No dobra, nie ważne:) Już chyba wszystko jasne.
misio100
22-09-2008, 08:55
Dziewczyny dziękuję Wam za porady:) ja już wiem, że będę używać jednorazówek, a mojemu mężowi dam poczytać Wasze wpisy...może coś załapie...
pozdrawiam
Basia101
24-09-2008, 11:01
Ja swoje dziecko wychowałam na pampersach i nic nigdy mu nie było. Mam nadzieję, że Twój mąż pomnie, że mamy inne czasy :)
Pozdrowienia dla Was
misio100
01-10-2008, 10:58
Mój mąż to uparty osioł...nie da się mu nic wytłumaczyć. Chyba zostawię mu małą (jak już się urodzi hihi) na weekend z tymi jego pieluszkami terowymi to sam zobaczy jak to jest:)
Aninka38
08-10-2008, 10:21
dziewczyny poczytajcie sobie najnowsze badania, żeby nie pieluchować szeroko dzieci, najważniejsza swoboda ruchów!!!
dziewczyny poczytajcie sobie najnowsze badania, żeby nie pieluchować szeroko dzieci, najważniejsza swoboda ruchów!!!
Właśnie!!! Właśnie!!!
:)
Mój mąż to uparty osioł...nie da się mu nic wytłumaczyć. Chyba zostawię mu małą (jak już się urodzi hihi) na weekend z tymi jego pieluszkami terowymi to sam zobaczy jak to jest:)
Już wystarczy nawet mu zostawić pranie i prasowanie ich, zwłaszcza tych pieluszek po kupkach (a trzeba je wymieniać po każdym siusianiu, bo nie izolują wilgoci, przy tym jak maluszek potrafi oddawać mocz nawet do ok 20 razy dziennie to byłby koszmar);) Ja używałam pampersów a i tak brakowało mi zawsze czasu, boję się pomyśleć co by było gdybym jednak musiała używać tetry.
misio100
14-10-2008, 19:58
Jakie badania? Gdzie mogę o tym przeczytać?:)
Przecież ja pisałam o pieluchowaniu z konieczności
a nie z mojego własnego widzimisie.
A poza tym dziecko samo rozwodzi nóżki jak żabka, więc
w żaden sposób nie ograniczamy ruchów.
Moim zdaniem lepsza pielucha niż później poducha frejka
czy jakieś tam szelki.
Witam Kobietki!
Też jestem za jednorazowymi...jak najbardziej. Tetra nie wychodzi taniej a dużo więcej pracy jest przy niej. Ten czas mozna przecież poświęcić na wspólne lenistwo z maluszkiem.
A co do pieluszkowania napisze tak.
Moja Mała miała niedorozwinięte jedno biodro. Jeden lekarz kazał mi właśnie pieluszkować - owijać tetrami, ale poszłam do drugiego, który powiedział , że wszystko jest ok, dziecko ma tylko leżeć więcej na brzuszki. Pieluszkowanie, tak jak i buty ortopedyczne wywodzą się ze starej szkoły. Dziś tego się nie robi.
Dziś moja dzidzia jest fajnym ], zdrowym maluchem.
Pozdrowionka
elkoral wierz mi na pewno nie jest to stara szkoła
dalej się to praktykuje. Tak jak już powiedziałam to jest
ta łagodniejsza forma rehabilitacji.
Wiem, że się praktykuje. Tak samo jak wkładki ortopedyczne dla dzieci z płaskostopiem pomimo że jest to fizjologia. Lub straszenie operacją dzieci które mają nóżki w iksy. I wcale nie piszę że pieluszkowanie jest złe. Każdy ufa swojemu lekarzowi. Jest to szkoła lat 50. Moją córeczkę gdybym poszła gdzie indziej pewnie by włożyli w pieluchę ortopedyczną.Każdy ma inne zalecenie lekarskie, każda wada jest inna, więc nie piszę tego dla ogółu. Dla mnie tylko niepotrzebne jest pieluszkowanie gdy dziecko jest zupełnie zdrowe i nie ma zaleceń. A wiem że to się też praktykuje.
Aninka38
15-10-2008, 10:06
Wiem, że się praktykuje. Tak samo jak wkładki ortopedyczne dla dzieci z płaskostopiem pomimo że jest to fizjologia. Lub straszenie operacją dzieci które mają nóżki w iksy. I wcale nie piszę że pieluszkowanie jest złe. Każdy ufa swojemu lekarzowi. Jest to szkoła lat 50. Moją córeczkę gdybym poszła gdzie indziej pewnie by włożyli w pieluchę ortopedyczną.Każdy ma inne zalecenie lekarskie, każda wada jest inna, więc nie piszę tego dla ogółu. Dla mnie tylko niepotrzebne jest pieluszkowanie gdy dziecko jest zupełnie zdrowe i nie ma zaleceń. A wiem że to się też praktykuje.
no właśnie!
colleen poczytaj sobie na temat złych skutków profilaktycznego szerokiego pieluchowania. jak włożysz dziecku kupę pieluch to jego pupa jest wyżej względem tułowia i to na prawdę nic dobrego nie przynosi, z resztą zastanów się czy Tobie byłoby wygodnie w takiej pozycji?
Przecież ja pisałam o pieluchowaniu z konieczności
a nie z mojego własnego widzimisie.
A poza tym dziecko samo rozwodzi nóżki jak żabka, więc
w żaden sposób nie ograniczamy ruchów.
Moim zdaniem lepsza pielucha niż później poducha frejka
czy jakieś tam szelki.
Ooo matko i córko czy ja nie wyraźnie piszę, czy
Aninka nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
majajula
15-10-2008, 22:05
a ja używam pampersów do prania, nie trzeba ich gotować ani prasować więc piore je z ubrankami córci. sazdrowsze bo nie zawieraja tych ochydnych srodków które siku zamieniaja w żel. są z naturalnych włókien i o to chodzi, zadbajmy troche o nasze środowisko, tak dla naszych dzieci
podaje stronkę jakby ktoś chciał zobaczyc jak te pieluszki wyglądają www.ekodzieciak.pl
misio100
16-10-2008, 12:07
pampersy do prania? coś takiego:)
Ja używałam tetrówek przez pierwsze 2 miesiące. Tak mnie nauczyli w szkole rodzenia. Czasami miałam dość. Po nocy zebrało się mnóstwo pieluch. Dziecko było nie spokojne, budziło się co chwilkę. Gdy będę miała drugiego smyka od początku będę używać pampersów.
hornet600
16-10-2008, 13:53
Pieluchy jednorazowe szkodzą jedynie środowisku. Ja jedno dziecko wychowałam na tetrze, bo pieluchy jednorazowe to był luksus zarezerwowany na dłuższe wyjścia. Trudno było je dostać. To było 17 lat teu . Teraz mój synek ma 5 miesięcy i nie wyobrażam sobie używania pieluch tetrowych- tgo prania, suszenia i prasownia.
majajula
16-10-2008, 14:52
właśnie szkodzą środowisku czyli też i naszym dzieciom
mnie osobiście denerwuja pampersy nie lubie jak musze je zakladać mojej córci
justysia1919
08-02-2009, 10:17
Jest niemożliwością żeby pampersy miały szkodzić, trzeba tylko w miarę często zmieniać takie pieluszki i dokładnie wycierać pupcie no i smarować najlepiej Sudocremem żeby uniknąć odparzeń. No i przy wyborze pieluszek kierować się ich chłonnością, ja przez kilka dni stosowałam pieluszki Pampers i musiałam zmieniać bardzo często pieluszki, bo były mało chłonne no i pojawiły się odparzeniach, przy Huggiesach jest ok. a tetrowe są mało wygodne, trzeba pół dnia spędzać na praniu zamiast cieszyć się maleństwem. nasze mamy czy babcie mówią o tetrowych ponieważ kiedyś ich używały i nie widza w nich nic złego, ale one są mało praktyczne, takie szybko się zmienia i spokój do następnego razu. :)
dotka238
08-02-2009, 13:28
Pamietam ze kiedys mowilo sie ze dzieci ktorym mamy zakladaja pappersya nie pieluchy tetrowe pozniej ucza sie siadac na nocnik...te i wiele innych dziwnych historii krazylo kiedys bo pieluchy jednorazowe byly drogie i trudno dostepne:)
majajula
14-02-2009, 09:44
Pamietam ze kiedys mowilo sie ze dzieci ktorym mamy zakladaja pappersya nie pieluchy tetrowe pozniej ucza sie siadac na nocnik...te i wiele innych dziwnych historii krazylo kiedys bo pieluchy jednorazowe byly drogie i trudno dostepne:)
może nie później uczą się siadać na nocnik ale z racji tego że nie czują że mają mokro (w tetrze by czuły) trudniej je nauczyć korzystania z nocnika
A ja dziękuję losowi za pampersy! A moja mama kiedy tak patrzy jak rach ciach ciach przewijam córeczkę, rozstając się z jej kupką od ręki, po prostu wyrzucając pampka do kosza, to twierdzi że mi zazdrości tych czasów i udogodnień. A kiedy wspomina jak to ona sama, po ciężkim dniu i kiedy już uśpiła dzieci, wchodziła jeszcze wieczorem do łazienki, gdzie pietrzyła się góra tetrowych pieluch, które trzeba było namoczyć, zeskrobać kupki i biegunki, wyprać, nad ranem jeszcze wygotować i biec przed blok porozwieszać do wyschnięcia, to po prostu cieszę się że nie muszę tego robić. Dodatkowo dla mnie komfort psychiczny zapewnia mi swiadomość, że jeśli moje dziecko zsika sie podczas snu, to nie będzie spało z mokrą pupą.
pieczulka
15-02-2009, 09:38
majajula a nie pomyslalas ze resztki z kupki i siusiu lacza sie z ubrankami twojej dzidzi w tym jednym praniu i potem ona moze miec jakas chorobe od bakterii ktore sie na tym wykluja? domyslam sie ze je pluczesz i takich zafajdanych nie wkladasz do bebna ,ale zawsze cos gdzies zostanie...nie jestem typem sterylnego chowu ale to dla mnie jest niesmaczne.i dlatego tez kiedys zawsze tetre pralo sie osobno!
nie powiem nie slyszalam o tych pieluszkach i teraz mi zabilas cwieka nimi bo moze sie przerzuce na nie.
prasowanie pieluszek jest w 99% po to zeby je odkazic, a nie po to zeby ladnie wygladaly, zwlaszcza gdy czasem tymi samymi pieluszkami wyciera sie buzke...
majajula a nie pomyslalas ze resztki z kupki i siusiu lacza sie z ubrankami twojej dzidzi w tym jednym praniu i potem ona moze miec jakas chorobe od bakterii ktore sie na tym wykluja? domyslam sie ze je pluczesz i takich zafajdanych nie wkladasz do bebna ,ale zawsze cos gdzies zostanie...nie jestem typem sterylnego chowu ale to dla mnie jest niesmaczne.i dlatego tez kiedys zawsze tetre pralo sie osobno!
nie powiem nie slyszalam o tych pieluszkach i teraz mi zabilas cwieka nimi bo moze sie przerzuce na nie.
prasowanie pieluszek jest w 99% po to zeby je odkazic, a nie po to zeby ladnie wygladaly, zwlaszcza gdy czasem tymi samymi pieluszkami wyciera sie buzke...
pieczulka a przepraszam, a to pranie to się tylko raz płucze ??
żeby jakieś bakterie były ?? A obrzygane przesikane/obkupkane śpiochy też pierzesz osobno?
Według tego co piszesz to w ogóle najlepiej mieć osobny automat dla
dziecka.
Co niektóre z nas piorą ubrania dorosłych, dzieci, a potem jeszcze buty
do automatu wkładają i znowu ubrania? I to jest ok ?
A tetrę się gotowało osobno (bo inne rzeczy tej temp. by nie przeżyły),
ale prało ze wszystkimi.
pieczulka
15-02-2009, 13:20
tak najpierw przepieram w reku,
pozatym jak to jest jedna rzecz raz na jakis czas to troche inaczej niz jak jest to za kazdym razem kilka pieluszek pelne siusiow.
od kiedy jest w domu dzidzia nie piore butow, pozatym (musze to zrobic) po praniu butow puszcze przynajmniej dwa prania naszych rzeczy.
tez piore wszystko w jednej pralce, i od jakiegos czasu w tym samym proszku (oprocz czarnych rzeczy), i nie wyobrazam sobie wsadzenia swojej bielizny z bielizna dziecka, przynajmniej nie jest to jedno pranie.
ale to taki moj sposob nie narzucam go nikomu, i moze takie zboczenie po studiowaniu biologii, i tego co odbytem moze sie z czlowieka wydostawac bo bakterie to taknaprawde maly pikus w porownaniu do pasozytow.
moja mama nitgdy nie prala tych pieluszek z "pupy" razem z innymi ciuszkami
Podziękuj Kochana teściowej za uwagę i ruszaj do sklepu po pampersy. Ja mam dwójkę "pampersowców" , którzy mają się świetnie !!! Czego to panie teściowe nie wymyślą, aby być mądrzejsze od synowej?:D
majajula
21-02-2009, 11:54
pieczula polecam te pieluszki w 100%
i tak ja je spłukuje pod bierzacą wodą
jak je piorę to stosuje pranie wstępne
i myślę że to wystarczy;)
my walczylismy prawie 5 miesięcy z silnymi odparzeniami i dermatolodzy byli za tymi pieluchami bo naturalne a wiadomo papmers to tworzywo sztuczne jakby nie było
zalety pieluszek:
- najbardziej chłonne, zawsze suche i pupcia też nawet po calej nocy
- niezanieczyszczają środowiska
- naturalne a iwę przyjazne skórze dziecka
- i ekonomi za nimi przemawia (już zaoszczędziłam 300 zeta używając ich a nie kupując jednorazówki) a to dopiero 9 miesięcy
wady:
- dość duży wydatek jednorazowo (65-70 zł sztuka)
- trzeba je prać (a nie wszystkim mamom to się uśmiecha) mi osobiście to nie przeszkadza
- duża pupa u małych dzieci ( kwestia przyzwyczajenia)
zapraszam do poczytania
http://ekodzieciak.pl/Obalamy-mity-pieluszki-do-prania,061
majajula
21-02-2009, 12:04
i tu jeszcze trochę zalet
http://www.pieluchy.com.pl/index.php?str=wszystko
http://www.pieluchy.com.pl/index.php?str=wszystko&wszystko=porownanie
jasminaja
08-08-2009, 19:10
Pytałyście o to, czy jednorazówki są szkodliwe...znalazłam coś takiego http://www.rossnet.pl/artykuly/?arId=28293. Myślę, że warto się nad tym zastanowić. A swoją drogą ja trafiłam na ten artykuł, jak już używałam wielorazowych pieluszek. Ale nie tetry, tylko takich z kieszonką, co się zakłada jak jednorazowe. teraz jest wiele rodzajów pieluszek z materiału np. www.krainapieluszek.pl.
Wiola_K_84
08-08-2009, 19:51
Ja używam tetr w domu a do spania i na spacer pampersów. Ostatnio słyszałam opinię, że pampersy o tyle są złe, ze dziecko nie czuje, ze się posikało, wiec cieżej go nauczyć siusiania do nocnika. Ja bym z wygody używała pampersów, ale by nas to jednak wyszło drozej,a tetry nie są takie złe. ja nie narzekam. Bałam się, że beda bardziej kłopotliwe :)
sikornik
08-08-2009, 20:03
ja używam Pampersów z czystej wygody i dlatego że nie mam często czasu na "zabawę" z tetrowymi pieluchami po prostu - nie chce mi się i tyle;)
przy chłopcu, który sika co chwile, chyba, musiałabym mieć tych pieluch przynajmniej ze 150 szt.:rolleyes:
poza tym nawet nie mam zielonego pojęcia jak to ustrojstwo obwiązuje sie wokół dupala dzieciaczka:confused:
żeby uniknąć odparzeń sporą część dnia moje dziecie leży w gołą dupcią i wietrzy jajeczka:D nigdy nie miało problemów z tą częścią ciałka, jak na razie...
ejonczyk1801
08-08-2009, 20:41
Ja też używam pampków i moje dziecko ma 23 miesiące i już od połowy czerwca pieluche zakładam mu tylko na noc!
dodam cos od siebie a gdzies juz to pisalam chyba ,ze tym lepszy pampers im mniej przypomina plastik i to chyba prawda jest ,bo kedys kupilam takie tanioszkowate bardzo a pozniej mocno pozalowalam.hmm ,co do tetry to moze i ekologicznie ale czy proszki sa ekologiczne:confused:na pewno nie i do tego zuzycie pradu ech ,mam wiecej czasu dla Dania odkad wynaleziono pampki i wcale tego nie zaluje.;)
mamuncja
10-08-2009, 20:25
Obie moje córcie to dzieci pampersowe i uważam , ze to ok. Ja miast prać, włeszać i prasować pieluchy miałam czas na zabawę z moimi maluchami ... Pampersy uważam za jeden z genialnych wynalazków, z których powinna korzystać każda mama szanujaca swój czas!:D
Asia1406
10-08-2009, 21:43
Moj maly tez tez w pamperach nie wyobrazam sobie zeby bylo inaczej.Nie wiem czy szkodza zdania sa podzielone ale tetra ma duzo minusow.Wyprobowalam rozne ale happy mlodemu najbardziej odpowiadaja
moi synowie wychowali się "na tetrze" ale tylko dlatego że pieluchy jednorazowe dopiero pokazywały się na polskim rynku i były niesamowicie drogie ( lata 1988-1992) teraz urodziłam córcię i bardzo chwalę tego co wymyślił jednorazowe pieluchy,mam porównanie ile trzeba włożyć dodatkowej pracy (pranie ,gotowanie i prasowanie )przy tetrowych a czas ten wolałam poświęcić córeczce ,a co do zdrowia to pielucha tetrowa gdy jest mokra znacznie częściej powoduje odparzenia pupy niż "pampers" mój młodszy syn miał tak delikatną skórę że gdy tylko nasiusiał musiałam zaraz zmieniać pieluszkę bo pupa od razu robiła się czerwona ( dziennie to ze czterdzieści było jak nic i to wszystko wypierz ,wygotuj uprasuj:eek: a tetra z której dziś robią pieluchy to totalna masakra:( taka cienka dosłownie firanka i jak taka pielucha ma trzymać siku wg Twojej tesciowej i męża ,będziesz musiała zmieniać nie tylko pieluchę ale i ubranko a nie wiem czy nie przecieknie i na podłogę ;wiem co mówię bo kompletując wyprawkę dla córci kupiłam 10 tetrowych ale zeszłam całe miasto i wszędzie cieniutkie niezaleznie od ceny za sztukę ,te moje już prawie się rozdzierają a uzywałam tylko do wycierania ulanego mleczka i do okrywania ramienia gdy brałam małą na ręce więc myslę że gdyby były poddane działaniom siusiu i kupek to dawno by się rozpadły :D
Ja też uważam pampersy za najlepszy wynalazek.Pamiętam przy synku (11 lat temu) używałam tetry i prałam,gotowałam prasowałam zamiast ten cenny czas poświęcić synkowi bo posłuchałam teściowej.Teraz córce zakładałam tylko pampersy i byłam z tego bardzo zadowolona.Jeszcze jedno jeżeli używamy pieluch tetrowych to musimy zakładać tez ceratki a one wiadomo po połączeniu z mokrą pieluchą działają jak kompres i odparzenie gotowe.Nieprawdą jest też stwierdzenie że opóźnia naukę korzystania z toalety bo w pewnym momencie możemy ich nie zakładać, tak było z moją córeczką,poprostu przestałam jej zakładać pampersy i nauczyła się wołać siku bardzo szybko.
majajula
11-08-2009, 08:12
każdy tutaj porównuję pampersy z tetrą ale czemu??? skoro istnieją pieluchy wyglądem przypominające pampka których nie trzeba gotować i prasować. są naprawdę wygodniejsze o 1000 razy niż tetra. ja ich używam ponad rok i nie zamieniłabym ich na żadne jednorazówki. ostatnio kupiłam kilka pampersów na wyjazd i byłam przeażona ich chłonnością. dosłownie 2 h i pupka mokra fuj nigdy więcej. a kieszonkach moje dziecko i 7-8 h chodzi i suchy tyłas. a i od roku kasy nie wydaję na pieluchy. a prąd i proszek to znikome wydatki bo pralkę mam z grupy AA+ a piorę w orzechach http://sklep.ekodzieciak.pl/orzechy-piorace-p-183.html
a i wieszanie pieluch i ich składanie to jakieś 15 min w tygodniu. a po pampersy trzeba do marketu pojechać i latać do śmietnika i syf wynosić. ktos może powiedzieć że papmki kupuję przy okazji innych zakupów i smieci wynosić też trzeba, a ja napisze że piorę pieluchy z innymi ciuszkami a wiec też mam czas na zabawę z dzieckiem. a napewno zdrowsza jest bawełna oraniczna niż środki żelujące i inne świństwa w jednorazówkach
diabelecke
11-08-2009, 08:29
A ja sobie pampersy chwale i z czystej wygody bym na inne nie zamienila. Pomijajac tetre, ktorej nienawidze prasowac, i ktora wcale taniej nie wychodzi (proszek, prad x2 bo jeszcze za zelazko, woda) to sa jeszcze te pampki wielorazowe, ktore na dluzsza mete wychodza taniej, ale z tym tez troche zachodu jest. U mnie pampersy sie sprawdzaja, sa bardzo chlonne Fabian nie ma zadnych problemow z dupką i nigdy przy sciaganiu pampka gdy tylko siusiu zrobil nie mial jej mokrej.
Nusiakova
11-08-2009, 08:41
Ja też używałam pampersów z czystej wygody ;) I w sumie jak przeliczyłam
według tej tabelki którą Majek podała to finansowo wyszłam tak samo
jakbym kupowała pieluszki wielorazowe. Bo w tej tabeli jest podane, że
koszt pieluch dla 2,5 rocznego dziecka to wydatek rzędu 4000 zł - przy zużywaniu
6 pieluch jednorazowych dziennie, co dla mnie jest trochę
zawyżone, bo po roku moja Julka i tak tyle pieluch nie zużywała. A jak miała
pół roczku i było ciepło to leżała w samym bodziaku na pieluszce flanelowej
i wietrzyła pupkę ;) No ale niech im będzie ze to wydatek 4000 zł dla 2,5
rocznego dziecka i skoro moja Julka używała ich niecałe 1,5 roku to
wydałam aż raptem około 2400 zł. A skoro koszt takich wielorazówek to coś koło
2000 to ja dziękuję i postoję ;)
Nie zaprzeczam, że wielorazówki są lepsze dla pupki dziecka i bardziej eko ale jest jeszcze jeden
problem jak to wielu przypadkach produktów eko: ich cena. Bo niestety
ale tu na początku tzreba wywalić sporo kaski. Potem ma się to już z głowy
ale jednak sporo osób nie stać żeby tak od razu tyle wydać i dla nich
rozsądniejszym wyjściem jest kupowanie "na raty" pieluszek jednorazowych.
Natomiast twierdzenie, że dziecko które nosi pampki dłużej w nie siusia
jest dla mnie śmieszne. Bo żeby dziecko oduczyć od sikania w pieluchę
jakąkolwiek to trzeba ją ściągnąć ;) Bo póki dziecko nie zajarzy, że
sika sobie na majteczki, spodnie czy nawet buciki to ciężko będzie
je oduczyć. A przecież pieluszki wielorazowe też są chłonne i pod
tym względem nie odbiegają jakością od pampków.
majajula
11-08-2009, 08:43
diabelecke wbrew pozorom całe nic jest przy nich roboty, a tetra to przeżytek, ale mimo to ja swojej czasem wkładam szczególnie teraz jak sikamy do nocnika to jej pod majty zakładam bo mi wszystko by zasikała a leje dużo:D
majajula
11-08-2009, 08:46
Niusiakowa ja nie kupowałam całego zaproponowanego zestawu tylko 12 szuk 9 za 65 i 3 plus otulacz za 130 razem wiec mnie to wyniosło ok 750 zł a więc nie tak dużo.
Ja zamiast prezentów z okazji urodzenia poprosiłam o kaskę z przeznaczeniem na pieluchy i właściwie sama za nie nie płaciłam
Nusiakova
11-08-2009, 08:56
Natomiast jeśli można wydać na początku więcej kasy i ktoś nie jest leniem
tak jak ja :P to ja jestem jak najbardziej za wielorazówkami ;)
majajula
11-08-2009, 09:05
Ja też sie na początku zastanawiałam o boże ale to prać suszyć trzeba ale uwiez mi to nie zajmje du zo czasu a ja też jestem leniem ale zdecydowalam sie na te pieluchy też innych powodów - jednym z nich był gronkowoec na majkowych pośladkach który pod wpływem pampków nie chciał sie goić a w naturalnych materałach pozbylismy się go. dlatego kupiłam nie tak dużo tych pieluch a potem stwierdziłam że są o niebo lepsze od jednorazówek. ostatnio kumpeli kupiłam zestaw 3 pieluch i się zaraziła. mówi że woli prać niż latać po sklepach i dumać które będą dobre dla jej dziecka.
ja polecam z czystym sumieniem, ale różnicę można poczuć dopiero jak się je wypróbuje jak dla mnie jest ogromna najlepszy pampers nie chłonie jak wielorazówka, kropka
Ja też sie na początku zastanawiałam o boże ale to prać suszyć trzeba ale uwiez mi to nie zajmje du zo czasu a ja też jestem leniem ale zdecydowalam sie na te pieluchy też innych powodów - jednym z nich był gronkowoec na majkowych pośladkach który pod wpływem pampków nie chciał sie goić a w naturalnych materałach pozbylismy się go. dlatego kupiłam nie tak dużo tych pieluch a potem stwierdziłam że są o niebo lepsze od jednorazówek. ostatnio kumpeli kupiłam zestaw 3 pieluch i się zaraziła. mówi że woli prać niż latać po sklepach i dumać które będą dobre dla jej dziecka.
ja polecam z czystym sumieniem, ale różnicę można poczuć dopiero jak się je wypróbuje jak dla mnie jest ogromna najlepszy pampers nie chłonie jak wielorazówka, kropkajejku mamajula!mi nie za bardzo jest na reke kupowanie jednorazowo za tyle kasy,poza tym wiele jezdze z malym i co mam gromadzic te pieluchy :confused:no i musialabym zainwestowac od razu w pralke eeeee tam ,to nie dla mnie.No mam nadzieje ze Danio niedlugo porzuci pampersy i bede miala z glowy.Jak narazie przeszkadza mu kupka i sciaga wtedy sobie sam pampersa.:Dhmmm,wyglada mi to na poczatek pozegnania z pampersami.
miska271
20-08-2009, 09:26
Witam
Wybór miedzy pampersami a pieluchami tetrowymi to tylko indywidualna sprawa.Ja przy pierwszym dziecku uzywałam najpierw przez prawie trzy miesiace tylko pieluszek tetrowych i powiem ze wcale nie byłam z tego zadowolona moj mały miał uczulenie na własny mocz wiec najlepsza radą było przejscie na pampersy i problem od razu znikl.Póżniej gdy urodziłam córke od razu zaczelam uzywac pampersow i powiem ze mialam wszystkie rodzaje jakie tylko wtedy byly na rynku i pozostalam przy firmie pampers.Teraz mam trzecie dziecko mała ma aktualnie 6 miesiecy i uzywam pieluch jednorazowych od poczatku.Co do szerokiego pieluchowania to powiem ze sam lekarz ortopeda powiedzial ze nie ma potrzeby pieluchowania tetrowymi pieluchami bo pampers spelnia te role.Moje dzieci nie mialy problemow z bioderkami.....
a ja używam pampersów do prania, nie trzeba ich gotować ani prasować więc piore je z ubrankami córci. sazdrowsze bo nie zawieraja tych ochydnych srodków które siku zamieniaja w żel. są z naturalnych włókien i o to chodzi, zadbajmy troche o nasze środowisko, tak dla naszych dzieci
podaje stronkę jakby ktoś chciał zobaczyc jak te pieluszki wyglądają www.ekodzieciak.pl
my tez uzywamy tego rodzaju pieluch...wlasnie ze wzgledu na toksycznosc tradycyjnych pampersow ktora to trzymana jest w kuluarach zeby przypadkiem prawda nie ujrzala zbyt szerokiego swiatla dziennego....niestety koncerny pieluchowe musza dbac o to zeby ta przykra toksyczna prawda zachowana byla w jak najwezszym gronie i robia pranie mozgu rodzicom zachwalajac wygode i praktycznosc swoich wyrobow. Uzywanie hybrydowych nowoczesnych wielorazowek nie ma kompletnie nic wspolnego ze starodawna tetra...
http://www.fuzzibunz.com/new_images2/osd.jpg
http://www.bumgenius.com/images/products/aio/bumGenius-all-in-one-diagram.gif
nie wspominajac juz ekologicznej kwestii....o wiele bardziej wygodne jest splukanie kupki do muszli (ktora nota bene tam wlasnie nalezy) i wrzucenie pieluszek do pralki niz zawijanie kupska w plastik i latanie z nim do kosza na smieci.
Chemical
22-08-2009, 00:10
Fajne te pieluszki wielorazowe, znam z ekodzieciaka i wielu innych sklepów (pieluszkarnia i takie tam), kojarzę te wszystkie ich marki ;) Całkiem insza inszość niż tetra.
No ale Lusia ma taką przypadłość, że ją uczulają proszki i w ogóle detergenty, nawet większość mydełek dla niemowląt. Nie używam wybielaczy - wybielam plamy na słońcu ;) Nie wiem jak orzechy pralnicze - zbieram się do ich kupna (w sumie niedawno się o nich dowiedziałam). Staram się płukać jak mogę najlepiej, ale i tak jej czasem coś wyskoczy. Raz jej całe poliko obsypało że wyglądało jak oparzone bo prześcieradełko źle wypłukałam. A jakbym źle wypłukała pieluszkę? No i z tych moich wątpliwości wynikło to, że używamy jednorazówek, chociaż sercem jestem jak najbardziej za wielorazówkami.
Pampersy (te z balsamem - Active Baby) ją uczulały, Huggiesy na szczęście nie. Więc lecimy na Huggiesach.
No ale pieluchy to tylko wierzchołek góry lodowej. Wczytajcie się mamuśki w składy kosmetyków, to dopiero włos się zjeży :)
Chemical
22-08-2009, 00:26
Majajula - a jak Ci te orzechy piorą? W odniesieniu do tych hypoalergicznych proszków niemowlęcych? Kupujesz je w ekodzieciaku? Chyba jak będę kupowała kolejną parę Pololo, to sobie te orzeszki do kompletu zamówię - w końcu ;)
No ale pieluchy to tylko wierzchołek góry lodowej. Wczytajcie się mamuśki w składy kosmetyków, to dopiero włos się zjeży :) to prawda, niestety....a koncerny robia dobra robote i raczki zacieraja z przychodow majatkowych jakie maja bo przeciez rodzic wyda ostatni grosz na to co "najlepsze" dla ich pociech:( smutne, mam nadzieje ze to sie kiedys zmieni cokolwiek na lepsze...
Majajula - a jak Ci te orzechy piorą? W odniesieniu do tych hypoalergicznych proszków niemowlęcych? Kupujesz je w ekodzieciaku? Chyba jak będę kupowała kolejną parę Pololo, to sobie te orzeszki do kompletu zamówię - w końcu ;)
ja wogole proszkow niemowlecych nie uzywam, niezbyt im ufam, nazwy fajne no ale co z reszta hmm, orzechy u nas sie sprawdzaja i oprocz tych uzywam jeszcze kompletnie bezzapachowych proszkow niemalze bezchemicznych bez dodatkow tradycyjnego zwiazku petroleum z jakiego cala reszta proszkow jest produkowana ale stworzonych na bazie olejow tropikalnuch. Moj syn nietoleruje tych zwyczajnych proszkow, a jesli chodzi o plukanie pieluch to oprocz regularnego plukania wlaczam jeszcze dwa dodatkowe cykle i wtedy mam pewnosc ze sa w 100 % splukane.
sikornik
22-08-2009, 09:38
popieram pawimi i majajulę oczywiście:)
będę trabić wszem i wobec i namawiać do kupna zestawów pieluszek wielorazowych bo to:
po pierwsze - ekologia górą!!!
dwa - za*****iście ekonomiczne
po 3 - dupa dzidzi jest jak marzenie (ja obecnie oprócz emulsji natłuszczajacej do kąpieli nie używam żadnych chemicznych gównianych kosmetyków na skórke Johnnego)
dzięki radom majajuli zakupiłam taki zestaw:
http://images.ethicalsuperstore.com/images/bambinex%20test%20kit.jpg
fakt, trzeba sie liczyc z tym że się wyda jednorazowo ok. 800 zł, ale ja przez 3 miesiące zanim je zakupiłam na pampersy wydałam już ok. 300-350pln.:eek:
a wiadomo że dziecko sika w pieluche nawet do 2 roku życia czy dłużej...
liczby mówią same za siebie, a też miałam dylemat jak cholera, bo na kasie nie śpimy i dla nas taki jednorazowy wydatek to była masakra - poszło becikowe:D
Chemical
22-08-2009, 10:16
Bardzo Wam zazdroszczę dziewczyny tych pieluch wielorazowych. Gdybym drugi raz miała urodzić Lusię, przy swojej obecnej świadomości i wiedzy, to pewno bym się na te wielorazowe skusiła.
Bo prawda jest taka, że gdy bylam w ciąży to wogóle o wielorazowych nie wiedziałam, dowiedziałam się dopiero na warsztatach chustowych z ekodzieciaka. Potem wahałam się pod kątem tych proszków, alergii, prania i płukania po 3 razy stert pieluch, nie wiedziałam o orzechach piorących. No i tak jakoś się na kupę złożyło że używam jak używam, ale te pieluszki wielorazowe non stop mi się po głowie kolebocą. Z tym, że dla 2-latka to już nie warto inwestować.
Pawimi - u nas zazwyczaj starcza podwójne płukanie w podwójnej ilości wody, przy czym używam proszków dla niemowląt w płynie i leję połowę tego, co pisze na butelce ;) Tak dopiera, jak dopiera, reszta plam schodzi na słońcu.
Jest tu w ogóle jakiś topik w stylu Ekologiczny styl życia? (jestem nowa, nie zdążyłam się rozgościć) w którym mamy pro-ekologiczne mogłyby sobie rozmawiać nie będąc posądzane o natrętne agitowanie ogółu?
sikornik
22-08-2009, 10:20
Jest tu w ogóle jakiś topik w stylu Ekologiczny styl życia? (jestem nowa, nie zdążyłam się rozgościć) w którym mamy pro-ekologiczne mogłyby sobie rozmawiać nie będąc posądzane o natrętne agitowanie ogółu?
nie ma niestety tu takiego watku dlatego ja jeszcze korzystam z innego forum
www.wegedzieciak.pl
POLECAM!!!
nie tylko dla rodzin wegetariańskich, ale prowadzacych zdrowy styl życia:)
Chemical
22-08-2009, 13:21
To może warto by było taki topik tu założyć?
Wegedzieciak swoją drogą :) Ale czy na pewno zniosą tam mięsożercę? ;)
Z tym, że dla 2-latka to już nie warto inwestować.
no z tym sie niestety musze zgodzic;) chociaz znajac siebie...pewnie zafundowalabym sobie chociaz jakis maly zestawik :D a tak serio to u nas te pieluchy - takie znanych, renomowanych marek maja wprost niewiarygodny resale value czyli jakby to po polsku powiedziec...wartosc na rynku wtornym? (niech mnie ktoras poprawi jesli zle). Jestem w sumie tym zazkoczona bo sama nie kupilabym uzywanej pieluchy zwlaszcza od obcej osoby no ale sa tacy ktorym to nie przeszkadza i w przypadku kiedy budzet nie pozwala im na nawe znajduja wyjscie zeby za wszelka cene nie sponsorowac toksycznego przemyslu papierowo-plastikowego. Sama zamierzam (mam nadzieje niebawem) skorzystac z tej opcji i wyzbyc sie swojego hmm pokaznego zestawu.
Pawimi - u nas zazwyczaj starcza podwójne płukanie w podwójnej ilości wody, przy czym używam proszków dla niemowląt w płynie i leję połowę tego, co pisze na butelce ;) Tak dopiera, jak dopiera, reszta plam schodzi na słońcu. no wlasnie...ja tez zapomnialam dodac uzywam polowe albo nawet cwierc rekomendowanej ilosci detergentu, zwlaszcza przy pieluchach.
Dziewczyny ,pewnie sie niejedna obrazi ale mam w glebokim powazaniu mody i wszystko to co sie pod tym kryje .Poprostu uzywam pampki bo jest to dla mnie najpraktyczniejsze .Piore w proszkach ktore niestety musialam na dziecku przetestowac ,jak zreszta kazda z nas.A co do kosmetykow jestem wrogiem wszystkiego co pachnie!!!Dzidzio ma pachniec jak dzidzio po prostu.Kiedys sprobowalam cudu na noc znanej firmy i nie chcac uprawiac antyreklamy ,wyrzucilam to swinstwo z trzaskiem do kibla.Teraz kupuje to ,co najmniej pachnie i zbytnio sie nie pieni.Maly nie ma zadnych problemow dermatologicznych .Od czasu do czasu stosuje emolienty ,bo sama woda niestety tez wysusza.I nie kapie namietnie co kazdy dzien,szkoda delikatnej skory dziecka.Przeciez to jego bariera ochronna.Nie ma sie co oszukiwac ,cudowne pachnace kosmetyki to nie dla bobasow.
nie ma niestety tu takiego watku dlatego ja jeszcze korzystam z innego forum
www.wegedzieciak.pl
POLECAM!!!
nie tylko dla rodzin wegetariańskich, ale prowadzacych zdrowy styl życia:)
sikorek ,czlowiek z natury jest miesozerny:Da pogadac chetnie by sie pogadalo na te tematy i podobne.
Chemical
24-08-2009, 12:52
Pieluszki wielorazowe to żadna moda, tylko powrót do tradycji i przeminięcie chwilowej mody na pampersy ;) Której zresztą i ja dałam się ponieść pod wpływem tych wszystkich reklam i takich tam ;)
A tak na serio, to jedno i drugie ma swoje zalety i wady i każda mama musi sobie we własnym zakresie sprawę przemyśleć i dokonać wyboru.
No załóżcie topik ekologiczny, bo mi - "nowej" - tak nie wypada ;)
sikornik
24-08-2009, 13:54
dobra ja założę ale jak ująć sprytnie nazwać nasz nowy wątek;) ???
napisz mi chemical na prv propozycję:)
Sikornik a jak z rozmiarem tych wielorazowych pieluszek?
Mnie już są niepotrzebne ale moja szwagierka urodzila niedawno wczesniaczka i byłaby nimi zainteresowana tylko boi się ze maly szybko wyrośnie i będzie musiala kupić nowy zestaw.
majajula
25-08-2009, 11:51
to proponuję zestaw pieluszek MINI-MAXI od 4 kg do 16kg są regulowane napami
ja od ponad roku już takich używam i raczej moja córa szybciej nauczy się z wc korzystac niż z nich wyrośnie
majajula
25-08-2009, 11:55
Jak dla mnie piorą super fakt brzoskwini mi nie sprały ale nawet vizir tego też nie sprał
a poza tym nie śmierdzą mi ubrania tą chemią a są bardzo mięciutkie po tych orzechach więcpłyn do płukania odpada
sikornik
25-08-2009, 12:06
Sikornik a jak z rozmiarem tych wielorazowych pieluszek?
Mnie już są niepotrzebne ale moja szwagierka urodzila niedawno wczesniaczka i byłaby nimi zainteresowana tylko boi się ze maly szybko wyrośnie i będzie musiala kupić nowy zestaw.
Są dwie rozmiarówki:
3-10 kg i 10-20 kg
oczywiście mamy zestaw "większy" bo mój Johnny waży 8 kilo:D
ja czekałam aż Młodemu podrośnie dupka i przez pierwsze 3 miechy używałam Pampersów do 3 rozm. włącznie, nie opłaca się bawić w ten "pierwszy" rozmiar pieluszek jednorazowych bo dziecko by mi wyrosło z nich w przeciągu pierwszego półrocza
jeśli ktoś jest juz na maxa ekologiczny to bawi sie przez pierwsze miesiące w tetrę, a znam takich hardcore'owców:p
Nusiakova
25-08-2009, 12:07
Majek się zaciekawiłam tymi orzechami.
Możesz mi coś więcej o nich napisać, tzn jak się je stosuje, gdzie i ile kupić
i jak to cenowo wygląda.
Oczywiście jak będziez miała wolną chwilę.
majajula
25-08-2009, 12:16
Ja kupuję na ekodzieciak.pl kupiłam na spróbowanie 250g za 18 zeta czy coś takiego
ja je wkładam do bębna w takim woreczku pod wpływem gorącej wody się pienią ale bardzo delikatnie a pod wpływem zimnej nie więc w czasie płukania są nie używane, wyjmuję z pralki i wieszam żeby przeschły do następnego prania
mają przyjemna miodowo żywioczny zapach
http://sklep.ekodzieciak.pl/orzechy-piorace-p-185.html
a poza tym nie śmierdzą mi ubrania tą chemią .... :D wlasnie ostatnio moj maz sie pochwalil ze kolega w pracy go zaczepil pytajac czym on pierze swoje ubrania bo tak inaczej "pachna", sa takie przyjemne i nie cuchna ta popularna chemia...
jesli chodzi o rozmiary to u nas sa pieluchy one size takie regulowane napami ale dla noworodka moga byc zbyt duze, z tego co wiem to matki kupuja raczej rozmiar noworodkowy (tiny) na te pierwsze kilka tylgodni i pozniej odsprzedaja zamieniajac na te jednorozmiarowki.
majajula
25-08-2009, 16:05
;-0
;-0
;-0
Chemical
12-09-2009, 14:08
Ejj, a co myslicie o pieluszkach jednorazowych Bambo Nature?
50 szt. rozmiaru 8-18 kosztuje 53 zl.
Bambo Nature to pieluszki, które zapewniają dziecku komfort i swobodę ruchów, bez potrzeby pójścia na kompromis ze środowiskiem, delikatne i przyjemne w dotyku.
Pieluszki Bambo Nature otrzymały oznakowanie "Nordycki Łabędź" (oznaczenie ekologiczne nadawane w państwach skandynawskich)
Wymogi dla pieluch z tym oznakowaniem to m.in.:
- żadnych wybielaczy optycznych ani perfum,
- jak największy udział surowca odnawialnego,
- jak najmniejsza ilość odpadów produkcyjnych,
- żadnych płynów kosmetycznych.
Pieluszki Bambo Nature posiadają: ściągacze w talii, rzepy, oddychającą warstwę zewnętrzną i zabezpieczające krawędzie.
Wypełnienie: z oddychającą warstwą zewnętrzną.
Składniki: warstwa z polipropylenu przypominająca materiał. Wkład chłonny z bielonej nadtlenkiem wodoru masy celulozowej. Materiał chłonący z poliakrylanu, absorbent nie jest oparty na kwasie akrylowym, a na skrobi pszennej i granulacie.
System zamknięcia na rzepy z polipropylenu. Klej: termotopliwy. Ściągacze wykonane ze spandexu.
Chemical
12-09-2009, 14:10
Tu jeszcze o nich:
Pieluszki Bambo Nature:
* zapewniają suchość dla skóry dziecka
* są w ok. 75% biodegradowalne (standardowe pieluchy jednorazowe w 35%)
* posiadają certyfikat zapewniający o tym, że nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych
* nie zawierają perfum, płynów chemicznych czy nawilżaczy
* są superchłonne i bardzo cienkie
* posiadają oddychającą warstwę zewnętrzną
* jako jedyne pieluszki jednorazowe posiadają oznakowanie Nordic Swan Eco Label
Nordic Swan Eco Label jest oficjalnym znakiem produktów ekologicznych w krajach nordyckich (Norwegii, Szwecji, Finlandii, Danii i Islandii), wprowadzonym przez Radę Nordycką. Logo umieszczone na produkcie gwarantuje, że jest on przyjazny środowisku naturalnemu.
Znaczek z łabędziem widoczny na produkcie zaświadcza, że spełnia on określone wymagania. Wymogi tego certyfikatu sprawdzane są w niezależnych laboratoriach, albo podczas wizyt kontrolnych u producenta. Kryteria przyznania oznaczenia ważne są przez trzy lata, po czym są modyfikowane i producent musi ponownie ubiegać się o przyznanie certyfikatu. W ten sposób zapewnia się optymalne dopasowanie produktu do zmieniających się wymogów środowiskowych. W procesie certyfikacji uwzględniane są wszystkie czynniki mające wpływ produktu na środowisko, w całym cyklu produkcyjnym. Nie zapomina się również o kryterium jakościowym i o wydajności.
Skład pieluszek:
* materiał chłonny - skrobia pszenna - pieluszki Bambo Nature zawierają jej wysoki procent skrobii materiale chłonnym. Jest ona w 100% biodegradowalnym, naturalnym absorbentem. Niestety technologia dla tego materiału nie jest jeszcze wystarczająco zaawansowana, w związku z tym skrobia pszenna nie może być zastosowana jako jedyny i całkowity skład superabsorbentu. Dlatego pieluszki zawierają także niewielką ilość poliakrylanu sodu. Jest go jednak zdecydowanie mniej niż w standardowych pieluchach i znajduje się on głęboko we wkładzie chłonnym, co gwarantuje minimalną możliwość wycieku żelu.
* warstwa z polipropylenu przypominająca materiał
* wkład chłonny z bielonej nadtlenkiem wodoru masy celulozowej
* system zamknięcia (rzepy) z polipropylenu
* klej termotopliwy
* spandexowe ściągacze
Pieluszki Bambo nature są nie tylko lepsze dla środowiska ale przede wszystkim dla dziecka.
Nie zawierają one:
* perfum, wybielaczy optycznych i substancji nawilżających
* szkodliwych związków chemicznych takich jak: MBT (monobutiltin), DBT (dibutyltin), TBT (tributyltin)
* formaldehydu
* ftalanów
* chloru
* lateksu
W procesie produkcji nie używa się surowców zawierających substancje chemiczne, zakwalifikowane jako szkodliwe, drażniące, alergizujące, uczulające czy rakotwórcze. Wszystkie surowce są zaaprobowane przez FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków - znana z rygorystycznych przepisów dot. wydawania zezwoleń na dopuszczenie do obrotu m.in. leków. Przepisy te wymuszają na producentach stosowanie się do procedur i szerokie informowanie pacjentów o zagrożeniach związanych ze stosowaniem danego produktu. Pozytywna opinia wydana przez FDA dla określonego produktu jest uznawana, także poza USA, za wyznacznik jakości i potwierdzenie niestwierdzenia negatywnego wpływu na zdrowie).
Większość ekologicznych pieluszek jednorazowych kosztuje 50-100% więcej niż Bambo Nature, więc ich cena jest bardzo konkurencyjna i trudna do pobicia. W rzeczywistości kosztują mniej więcej tyle, ile pieluchy jednorazowe dostępne na rynku.
enigma10
12-09-2009, 20:49
Ejj, a co myslicie o pieluszkach jednorazowych Bambo Nature?
50 szt. rozmiaru 8-18 kosztuje 53 zl.
Bambo Nature to pieluszki, które zapewniają dziecku komfort i swobodę ruchów, bez potrzeby pójścia na kompromis ze środowiskiem, delikatne i przyjemne w dotyku.
ja wprawdzie na razie uzywam innych pieluszek /ultra baby soft, dunskie/, ale gdy teraz bede zamawiac pieluchy, to zamowie tez probke tych bambo /maja fajna cene na probke 6 szt/
Chemical
12-09-2009, 23:02
No, no, są te Tushies, ale on są obrzydliwie drogie - 3 zł za pieluszkę wychodzi.
A tego poliakrylanu jest jakoby niedużo i jest z dala od skórki - chciałabym te pieluchy przetestować, chociaż mąż zdziebko sceptyczny, jako że fanaberie wyczyniam ;) Ale te 6 sztuk to sobie z córką zamówimy ;)
Chemical
13-09-2009, 12:59
No i już próbeczki kliknięte :)
A ten ekologiczny topik to się pojawił w końcu?
Nusiakova
13-09-2009, 13:37
A gdzie na te próbki można kliknąć? TO też bym spróbowała dla Julki :)
Na noc co prawda tylko, ale sprawdzę. Może przy następnym dzieciątku
się skuszę :)
Nusiakova
13-09-2009, 13:38
No i niech ktoś założy ten eco topic :) Chętnie poczytam, popytam ;)
Chemical
13-09-2009, 13:40
http://pieluchy.net/product_info.php/cPath/31/products_id/69
Tu są 6-paki tych 8-18 kg, wysyłka zwykła 1 zł, priorytet 2zł, przy wpłacie na konto.
Nusiakova
13-09-2009, 13:45
Dziękować, dziękować :)
Ja może założe ten topic, ale w sumie nie wiem w jakim dziale...
Jakieś propozycje?
Chemical
13-09-2009, 13:57
Może tu, w pielęgnacji?
Chyba najlepiej pasuje :confused:
Nusiakova
13-09-2009, 14:04
ok :) tal właśnie myślałam. Jeszcze myślałam o bazarze informacji,
ale kto cos czyta po tych tysiacach watkow konkursowych? :P
Chemical
13-09-2009, 14:15
Eeee, nie, tam nikt nie zagląda :)
TuTuTu_pl
25-09-2009, 10:54
Myślę, że teściowa trochę Ci zazdrości wygody bo sama musiała się męczyć z tetrą. Niektóre osoby z poprzedniego pokolenia na wszystko co ułatwia życie mówią nie, bo one musiały przy wielu rzeczach bardziej napracować.
mamazosia2
16-06-2010, 11:37
coś z tą teściową jest możliwe u mnie było podobnie ;/
pampersy (http://dziecko.je/19-pampers)jednak są najlepsze
kantyczka
08-11-2010, 10:31
Nie powiem, że najlepsze, ale zdecydowanie pieluchy jednorazowe, to coś bardzo wygodnego :)
majajula
08-11-2010, 10:38
kantyczka a ja odkąd kupiłam wielorazówki ale nie tetrę uważam że pampersy to szit:D a wygodę mam wrzucam do prali rozwieszam zdejmuję i zakładam na pupkę:p
wiele osób wypowiada się że to nie wygodne a nawet nie spróbowało
ta tak jakbym wypowiadała się o jakimś przedmiocie nie wiedząc nawet jak wygląda:cool: trochę głupie nie:confused:
pieczulka
08-11-2010, 10:49
no tylko trzeba miec gdzie suszyc te pieluszki :) u mnie mieszkanie 35m2 a lazienka 2,5/1,1 i i tak non stop sie cos suszy, fajne na pewno tewielorazowki, nawet myslalam o zakupieniu takich dla malej , ale po pierwsze nie mam miejsca po drugie nie mialam tyle kasy zeby na raz wylozyc,a po trzecie mlody mi np od skonczenia roczku zuzywal gora 2 pieluchy dziennie (w tym jedna na kupe, bo nie robil na nocnik)
a uzywasz jednorazowych wkladek na kupke?i pierzesz je razem z innymi ciuchami czy osobno? i ile Ci w tygodniu wychodzi pran pieluch(jak osobno)
majajula
08-11-2010, 11:02
ja miałam 12 sztuk więc stosunkowo mało ale było lato więc prałam tak co 1,5 dnia balkon ogromny wtedy miałam więc sznurek dodatkowy na pieluchy i mi schły tak po około3 h zimą dłużej bo w łazience albo pokoju
teraz mam zamiar mieć około 20 sztuk
ja prałam razem z ciuszkami więc tak prala przez te 1,5 dnia się nazbierała
a kupkę spłukiwałam na WC prysznicem zaraz po zmianie pieluchy
wiesz niektórzy pisali że to obrzydliwe babrać się w dzisiejszych czasach w kupie ale ja tego gołą ręką nie robiłam, poza tym kupa często lądowała też na śpioszkach itd.
a przed praniem najpierw nastawiałam same pieluchy na pranie wstępne a potem dorzucałam resztę ciuszków
jak już się wszytstko unormowało to tak 2-3 razy w tyg prałam a od roku jak piszesz mała mi zużywała około 1 pieluszki więc je składowałam na balkonie żeby moczem nie dawało i prałam jak została mi jedna czy 2
ja się nie napracowałam przy tym
myslę że wizyta w markecie po pieluchy codzienne bieganie ze smieciami pieluchowymi jest porównywalne do wieszania i składania
no i teraz dużo tańsze są te pieluszki już za 29 zł sztukę można kupić a ja po 65 sztukę kupowałam
i jest wiele odmian z róznych materiałów ja właśnie lukam coby tu jeszcze dokupić;)
pieczulka
08-11-2010, 11:12
no to faktycznie ceny spadly, moze jak zacznie siurac do nocnika to sie w kilka sztuk zaopatrze, bo nie mam balkonu i nie mam gdzie skladowac, a u mnie paradoks bo w lazience zimą wszystko szybciej schnie, bo grzeja, a latem to mi sie pranie potrafilo i 1,5 -2dni kisic...(no akurat nie w tym roku bo bylo mega goraco)
Jeśli chodzi o ceny,to faktycznie spadły,co nie oznacza ze spadła także jakosc pieluch. Moim zdaniem dużo zależy od rodzaju skóry naszego maluszka. Niektóre z nich faktycznie moga podrazniac...
Jeśli chodzi o ceny,to faktycznie spadły,co nie oznacza ze spadła także jakosc pieluch. Moim zdaniem dużo zależy od rodzaju skóry naszego maluszka. Niektóre z nich faktycznie moga podrazniac...
dokładnie tak. akurat moje dwa maluchy doskonale znoszą pampki... a od poniedziałku w Lidlu promocja pampers jumbo pack, akurat ich uzywam, teraz sie obkupie maksymalnie, bo po 39,99 zaledwie. :)
Dzięki za informacje,bo może z niej skorzystam i zrobię zapas pieluch dla małego:) Pampersy również go nie podrażniają,wiec póki co nie będziemy zmieniać na inne pieluszki.
AnnaMariaZ
06-02-2011, 21:29
My od kilku dni mamy pieluszkowe zapalenie skóry. Przynajmniej tak twierdzi nasz lekarz... Dostałyśmy krem i czekamy na efekty. Nie sądzę jednak żeby było to spowodowane samym rodzajem pieluch - używamy aktualnie Pampers ActiveBaby - tylko raczej wrażliwą skórką.
Dla zdrowia dziecka to moja droga najlepsza jest dobra opieka rodziców i ich miłość :) a co do pieluszek - ja też jestem zwolenniczką jednorazówek. Adaś przechodził na Pampersach (akurat nie miał na nie uczulenia, ale moja bratanica na aloes dodawany do nowszej wersji reagowała wielkim uczuleniem - przeszli więc na Huggiesy). Praktycznie żadnych wysypek nie było,jedynie po jakichś cyrusach czy innych czynnikach czasem mu coś wyszło. Ale zawsze wystarczył Sudocrem i w ciągu doby praktycznie wszystko wracało do normy. Jeśli chodzi o wygodę - i dla rodzica i dla dziecka, to na pewno jednorazówki biroą górę. A w tetrze, to raczej trudno coś zdrowszego znaleźć :)
J Ika - znam podobny przypadek tyle że odparzające pampersy zostaly zastąpione przez bambino z polomarketu.
I całkowicie popieram, ze najważniejsze jest zainteresowanie rodziców. Kazdą przypadlosć można zwalczyć miłością i troską o brzdąca
fasOla08
09-03-2011, 15:28
to nie do końca chodzi tylko o podrażnienia od pampersów - przede wszystkim przyczyniają się do rozmnażania bakterii a co za tym idzie infekcje ukł moczowego (bardziej chorują dziewczynki ze wzgl na budowę ukł moczowego ale chłopcy też)
moje dziecko często chorowało - inf skończyły się jak zaczęła używać nocnika bo niestety nie mogłam się przemóc na tetry - nie miałabym warunków ich suszyć zimą :(
także jednorazówki choż wygodne faktycznie nie do końca są zdrowe, ale nie każdy ma warunki i czas na bawienie się z tetrą
Może i tak ale nie kazde dziecko na to choruje,może trzeba było częściej je zmieniać?
fasOla08
10-03-2011, 10:09
Może i tak ale nie kazde dziecko na to choruje,może trzeba było częściej je zmieniać?
nie no racja że nie każde - a częste zmienianie? no to po dwóch sikach już by trzeba było zmieniać (ja i tak generalnie często zmieniałam) - to wtedy chyba taniej by było z wielorazówkami.
Wszystko rozchodzi się o podatność dziecka na łapanie bakterii - jednym wsio rybka i nic nie szkodzi a drugie będzie ciągle łapać i już.
Ale w sezonie letnim po domu polecam wielorazówki (bo przecież są to nie tylko typowe tetry) :) po to właśnie by dać pupci "odpocząć"
ja generalnie już mam etap pieluch w głowy - korzystamy tylko z nocnika (lub wc ewent.) nawet w nocy i problem inf pęcherza się skończył.
:rolleyes:
Tak czy inaczej za nic na świecie nie przekonam się już do tetrowych pieluszek,swoje przeszliśmy i wiem że to nie służy mojemu dziecku.
Pozdrawiam www.amko.com.pl
jojablon
31-03-2011, 13:43
teściowa mówi, mąż się z mamunią zgadza, a urobiona po łokcie będziesz Ty. Daj spokój dziewczyno! W czym te pampersy mają szkodzić? Jak ktoś zakłada rano i zdejmuje dzieciakowi wieczorem i po kupie ku oszczędności to się zgadza - dupa odparzona na bank. Ale tetrę musisz zmieniać co siku! Jak sobie wyobrażasz spacer czy wyjście do znajomych choćby??? Z toną tetry na plecach? A obsikane gdzie, jak? W kieszeń? I co - tetra i nylonowe ceraciane gacie. Pampers to wygoda dla Ciebie i przede wszystkim wygoda dla dzieciaka. Rób tak żeby ułatwiać sobie i tak trudne zadanie opiekowania się dzieckiem. Czas spędzony na praniu i prasowaniu szmat i babraniu się w kupach poświęć na zabawę z dzieciakiem, czytanie, spacer...
kasiagie88
18-04-2011, 10:15
A ja słyszałam, że kiedy niemowlę jest malutkie, to dobrze mu najpierw sprawiać pieluchy tetrowe, a potem spokojnie już można pampersy.
A moim zdaniem ilu rodziców,tyle opinii. W sumie to najlepiej byłoby się w tej sprawie doradzić lekarza pediatry,jego zdanie powinno być tutaj istotne.
Pozdrawiam www.amko.com.pl
Agacia80
16-05-2011, 18:23
Ostatnim hitem są pieluszki do prania :) Wyglądają jak pampersy, ale można je prać ;) fajne połączenie pampersa z tetrą!
:) Osobiście uważam ,że Pampersy mogą szkodzić źle dobrane do skóry dziecka. Kiedy rodzic dobiera źle pieluszki nie patrząc na skazy na skórze dziecka to oczywiście są szkodliwe. Mogę tutaj nawiązać do pampersów Sleep&Play ,które bardzo dużą ilość dzieci uczulają ,bo są rumiankowe.
AnnaM599
15-06-2011, 14:28
Ja nie widzę niczego złego w pampersach.Co prawda zdarzają sie uczulenia ale zawsze można zmienić pampersy na inne i po kłopocie.