PDA

View Full Version : Sucha skóra dziecka

lemonjuice
25-06-2008, 11:33
Moje dziecko ma suchą skórę, zwłasza po kąpieli. Jaki balsam zastosować według Was? Najlepszy chyba byłby taki dla alergików?

wierzba10
26-06-2008, 14:06
Pewnie, że dla alergików jest najlepszy, bo najbezpieczniejszy. Na pewno taki bezzapachowy! Zorientuj się w firmach : SVR i Avene. Naprawdę mają dobre kosmetyki. Dostępne są tylko w aptekach. u mnie sie sprawdziły :)

nemayka
16-07-2008, 15:41
Tak, to dobre firmy, mają spory wybór kosmetyków. mi polecano też krem Alantan Plus, na pewno jest tani.

xqxqxqx
17-07-2008, 13:51
napisze Ci jak co ja używam
do kąpieli wlewam odrobine OILATUM, potem juz bobaska nie oliwkuje, suche miejsca samruje cieniutka warstwa EMOLIUM KREMEM SPECJALNYM( polecany glownie dla dziecki z AZS-atopowym zapaleniem skory)

Monika1984r
18-07-2008, 09:16
ja polecam do kapieli BALNEUM HERMAL
MOJA CORKA TEZ MIALA STRASZNIE SUCHA SKORE
A PO KOPIELI UZYWAMY KREMU EMOLIUM

lemonjuice
18-07-2008, 14:53
Dzięki serdeczne za podpowiedzi :)

Właśnie ten krem emolium mnie jakiś czas temu zaintrygował. Może faktycznie go sprawdzę.

agata2645
21-07-2008, 15:12
Moja córcia, szczególnie zimą miała strasznie suchą skórę. Wypróbowałam bardzo dużo balsamów, kremów, oliwek i nie było dużej poprawy. Dopiero kiedy kupiłam emulsję Emolium skóra zrobiła się miękka i nawilżona. I to już po kilkakrotnym zastosowaniu. Naprawdę polecam:)

wierzba10
22-07-2008, 13:44
Zimą skóra zawsze jest w nazwijmy to "gorszej kondycji". Bo ciągle zakryta ubraniem, gorzej z wietrzeniem, mróz na dworze i kaloryfery w domu, czyli ogolnie suche powietrze jeszcze bardziej podrażnia.

Ale Emolium jest faktycznie niezłe.

Atitu
28-08-2008, 12:06
Ja też miałam taki problem na samym początku. Sprawdził się Oilatum dolewany do kąpieli. Nie trzeba nawet używać oliwki.

ASHANTI3
29-08-2008, 13:03
mój synek też miał suchą skórę , ja zastosowałam OLIATUM do kąpieli , oprócz tego doktor przepisała nam taką robioną maść bardzo tłustą. Powiem szczerze , że nawet niewiem kiedy mu minęło. teraz nawlżam go po kąpieli oliwką BAMBINO , ale to tak dla zasady , bo juz nie ma takiej suchej skóry.

anitawawa
08-10-2008, 10:06
Mój synek wychodzi właśnie z AZS i używamy wspomniane wcześniej Emolium, próbowałam już emulsję, olejek do kąpieli i najbardziej jestem pod wrażeniem kremu barierowego. Sama mam też bardzo suchą skórę więc podkradam od mojego malucha kosmetyki i jestem zadowolona :D

wwwXfasadXeu
08-10-2008, 10:12
A nie macie wrażenia, że ta woda w kranach zimą jest gorsza i jeszcze bardziej wysusza skórę?

Aninka38
08-10-2008, 10:16
ja też polecam oilatum do kąpieli:) teraz używamy seni care lotion do ciała myjąco-natłuszczający i uważam, że jest świetny:) super nawilża skórę małej, po kąpieli jest taka mięciutka:) nie trzeba używać balsamu i produkt ten ma dozownik z pompką, który zapewnia wygodne stosowanie;)
pozdrawiam

klaudiazszymusiem
08-10-2008, 22:36
Aninka ja używałam i oilatum i emolium bo mają prawie takie same ceny, ale emolium znacznie bardziej mi przypadło do gustu, skóra malucha jest niesamowita :)
Truskaweczko2008 u mnie woda w kranie jest taka sama cały rok - tragiczna :mad: gdyby nie kosmetyki jakich używam do kąpania mojego synka mam wrażenie że straciłby w ogóle skórę od tej wody :eek:

demira
11-10-2008, 17:36
Ja polecam oilatum. Dolewalam do kapieli i nie bylo suchej skory. Jelsi sucha skora zwiazana byla z alergia na cos zjedzonego to wowczas masz chlorofilowa;)
pozdrawiam,
D

klaudiazszymusiem
13-10-2008, 21:47
Nie wiem co o tym sądzić, ale coś mi farmaceutka tłumaczyła, że oilatum działa na coś tam jednotorowo, a emolium ponoć niweluje więcej czynników szkodliwych na raz. Nie potrafię tego powtórzyć po tej farmaceutce, ale może ktoś może mi powiedzieć o co chodzi i czy to prawda? :p

Mamma84
14-10-2008, 14:20
Dziewczyny, a mojej córci nic nie pomagało: ani Oilatum ani emolium. Katastrofa!!! Nasza pani doktor przepisała nam dopiero robioną maść witaminową i na to Gabinka poszła. Ta maść kosztowała mnie 1.70zł i zadziałała a wcześniej wydałam furę kasy i nic z tego. no ale różnie to bywa. Niech się wasze dzieciaczki trzymają tłusto i zdrowo :D

elkoral
15-10-2008, 13:11
Kobietki!
U nas też skóra była sucha jak się zaczyna sezon grzewczy zawsze mamy ten problem. Dla nas najlepszy jest emolium do kąpieli i krem emolium. Dobra też jest atopra. A maść robioną stosujemy jak nas wysypie. Mama tez podkrada emolium, niestety sucha skóra.

anitawawa
15-10-2008, 21:04
Haha, lubię mieć rację ;) Postąpiłam więc słusznie wybierając dawno temu Emolium, bo widzę że znaczna większość z Was jest zadowolona z tego wyboru co i ja :D
Ja tylko nadal boję się przedszkola i szkoły, młody niby nie ma teraz objawów, ale ja dbam tak o niego...co będzie jak trafi do placówki ze wszystkimi dziećmi, zacznie robić i jeść dokładnie tak jak zdrowe dzieci, zacznie bawić się tymi samymi zabawkami, tarzać po wykładzinach, itd. itp... Boję się o to nie na żarty, nie wiem jak sobie z tym poradzić :confused:

majajula
15-10-2008, 21:40
Mamma84 jak dokładnie nazywa sie ta maść robiona o nam też nic nie pomaga, kremu emolium już ze 3 tubki zużyłam dla majkula a ma dopiero 4 miesiące. i jest ona pewnie na receptę?

klaudiazszymusiem
17-10-2008, 17:18
Cześć wszystkim, tak sobie pomyślałam że założę nowy wątek. Mam swoje preferencje, ale ciekawa jestem czym Wy pielęgnujecie bardzo suchą skórę u Waszych bobasów? :o

antalis
17-10-2008, 17:58
Ja małego kąpałam w Oilatum - zdalo egzamin na 5 z + :D
A po kapieli polecam oliwke w zelu firmy J&J - bardzo wydajna i zatrzymuje do 10 razy wiecej wilgoci niż przy użyciu innych balsamów i kremów.

kitty2409
17-10-2008, 18:19
Ja również kąpie syna w Oilatum, a po kąpieli stosuje jeszcze krem z tej samej firmy. Jestem zadowolona:)

ColorWomen
17-10-2008, 19:26
Ja obecnie uzywam mleczka zamiast oliwki i jestem bardzo zadowolona :)

elkoral
17-10-2008, 20:44
A my kąpiemy się w Emolium. Nie używam już oliwki bo Mała ma już 2 latka....

antalis
18-10-2008, 06:11
Ja polecam Oilatum i oliwke w zelu J&J - zatrzymuje do 10 razy wiecej wilgoci niz inne balsamy czy oliwki. U nas bardzo pomogla i jest super wydajna - sama ja stosuje na sobei np po depilacji :P. Najlepiej na niewysuszone ciało :)

majajula
18-10-2008, 16:51
ja również używam emolium, ale muszę poszukać coś innego bo niby jest lepiej ale zdaża się jeszcze łuszczenie na rączkach i klatce

majajula
18-10-2008, 17:16
ja też używałam oliwki w żelu j&j ale u starszej córki
teraz jak urodziła sie majka też ja kupiłam bo wydawała mi sie zawsze najlepsza, niestety mała uczula

anitawawa
18-10-2008, 22:06
U nas wyglądało to tak, że wyeliminowaliśmy wszystkie produkty mleczne, sery, jajka itp. - to pomogło. Oilatum u nas nie działało, ale w naszym domu zamieszkało na stałe Emolium :) Mój mały ma już ponad 3 lata i ma się świetnie, jedyny problem w tym że jestem znerwicowana na tle przedszkola - już mógłby w nim być, ale ja się boję że w przedszkolu choroba powróci, choćby od diety... :confused:

majajula
19-10-2008, 08:08
przecież można poprosic o indywidualny jadłospis dla dziecka
ja mieszkam w małym miasteczku i można się dogadać co do diety w przedszkolu
najlepiej pójdź do derektora przedszkola i dowiedz się czy tak można

elkoral
19-10-2008, 21:48
Maść robiona jest na receptę i kosztuje jakieś 2 zł. składa się z cholesterolu i witaminy A. ja mam dwie maści - drugą stosowałam do pupy - bardzo dobra. teraz już nie muszę - nauczyłyśmy się nocnika. A co do Tormentiolu jest dobry...ale u Maluchów mój pediatra mówił żeby nie stosować. Jeżeli wysypka sie utrzymuje to trzeba iśc do lekarza. U mojej córki potrafi utrzymywać się 4 miesiące pomimo smarowań i leków.

kizajj
20-10-2008, 09:24
moja starsza córa ma AZS-przede wszystkim najważniejsze jest przestrzeganie diety, jeżeli chodzi o pielęgnacje skóry to oliatum jest dobre ale równe dobrze sprawdza się parafina dolewana do kąpieli. można też nią smarować bezpośrednio skórę dziecka-nawilża rewelacyjnie

antalis
20-10-2008, 10:09
Dziewczyny mysle ze trzeba tutaj rozgraniczyc sucha skora spowodowana alergia lub inna jakas choroba a sucha skore ot tak po prostu ze tak powiem.

Na pewno trzeba pierw sprawdzic co jest powodem suchej skory - czy np zla dieta czy ot taka "uroda".

Wiadomo ze zanim hospodarka hormonalna i wogole caly organizm malenstwa przyzwyczai sie do zycia poza łonem matki - musi uplynac wiele czasu.
Mysle ze zanim zaczniemy "leczyc" dziecko - powinnysmy pierw zasiagnac porady lekarza :)

marta26
27-10-2008, 14:44
my smarujemy sie po kąpieli balsamem Erisa dla dzieci- pharmaceris do suchej skóry, efekt prawie natychmiastowy.

pinklady
29-10-2008, 15:39
OILATUM jest rewelacyjny!

pinklady
30-10-2008, 22:44
Ja dzis dostałam recepte na maśc robiona na sucha skórę i wysypkę na tle alergicznym, zamówiłam w aptece (5zł), jak jutro odbiore to zapytam o nazwe. ale to na receptę bo dziś byłam z synkiem u dermatologa. Oilatum do tej pory nie pomogło.

dirtydancer
27-12-2011, 23:06
Ostatnim moim zakupem przez internet było wiaderko do kąpieli dla dziecka. Znalazłam je w sklepie tummy-tub.pl . Jestem zachwycona i moje maleństwo także. Oboje staliśmy się spokojniejsi w trakcie codziennej kąpieli. Jest bezpieczne oraz łagodzi kolki. Zdecydowanie polecam. Kąpiel stała się przyjemnością.

ramania
30-12-2011, 13:56
Ja używam oilatum. Wcześniej kąpałam w J&J ogólnie mały uwielbiał pianę w kąpieli, ale skóra niestety była za sucha (alergia). Zaczęłam używać oliwki Hipp'a. niby hipoalergiczna,a młodego obsypało:/ Alergolog zaleciła właśnie oilatum do kąpieli i krem do smarowania (kilka razy dziennie). Powiedziała, że skóra poprawi się najwcześniej po miesiącu. Muszę przyznać, że miesiąc nie minął a widzę efekty. Nóżki wyglądają już normalnie, klateczka powoli dochodzi do siebie. Z łapek zniknęła łuszcząca się skóra. I muszę przyznać, że krem jest całkiem wydajny jak na tak intensywne stosowanie:)

Z kremików do twarzy na spacer stosowałam J&J i byłam z niego zadowolona. Natomiast do niczego jest Nivea, którą zachwalała mi położna. Pawełek po Nivei dostawał ropne krostki. Ledwo zmieniłam na J&J i problem zniknął.

Dziewczyny nie bójcie się przedszkoli i żłobków. W większości oferują one indywidualną dietę dla alergików. Ważne tylko żeby poinformować wychowawcę danej grupy i osobę odpowiedzialną za żywienie. I nie powinno być problemów. Sama niestety niedługo będę musiała wysłać małego do żłobka (kwiecień) i przed pójściem mam przygotować listę tego co mały może jeść i jakich firm oraz jakie kosmetyki można stosować.

joa_sia
13-01-2012, 11:15
Sucha skóra dziecka i inne zmiany skórne m.in przede wszystkim na twarzy, w okolicy uszu oraz w zgięciach kolan i łokci może być objawem Azotopowego Zapalenia Skóry u dziecka, więc warto przyjrzeć się temu problemowi, tutaj (http://poradnik-zdrowia.pl/artykul/rodzice-zwiekszaja-czujnosc-w-obawie-przed-alergia,30146.html) jest ciekawy artykuł z sondażu przeprowadzonego wśród rodziców dzieci.

joanna_pstra
28-02-2012, 11:29
Ja używam do pielęgnacji skóry mojego smyka Oliatum do kąpieli a po kąpieli maść cholesterolową przepisaną przez lekarza. Maść super zadziałała co do oliatum to mam mieszane odczucia bo bez stosowania maści właściwie nie działał.
A czy któraś z Was używała może do kąpieli Balneum? Moja lekarka mówiła, że jest bardzo dobry. Niestety jest też bardzo drogi więc nie wiem czy zmieniać z Oliatum.

kamka88
28-02-2012, 17:12
u nas pomogło dodawanie oliwki do kąpieli :)