View Full Version : Sucha skóra dziecka
lemonjuice
25-06-2008, 11:33
Moje dziecko ma suchą skórę, zwłasza po kąpieli. Jaki balsam zastosować według Was? Najlepszy chyba byłby taki dla alergików?
wierzba10
26-06-2008, 14:06
Pewnie, że dla alergików jest najlepszy, bo najbezpieczniejszy. Na pewno taki bezzapachowy! Zorientuj się w firmach : SVR i Avene. Naprawdę mają dobre kosmetyki. Dostępne są tylko w aptekach. u mnie sie sprawdziły :)
Tak, to dobre firmy, mają spory wybór kosmetyków. mi polecano też krem Alantan Plus, na pewno jest tani.
napisze Ci jak co ja używam
do kąpieli wlewam odrobine OILATUM, potem juz bobaska nie oliwkuje, suche miejsca samruje cieniutka warstwa EMOLIUM KREMEM SPECJALNYM( polecany glownie dla dziecki z AZS-atopowym zapaleniem skory)
Monika1984r
18-07-2008, 09:16
ja polecam do kapieli BALNEUM HERMAL
MOJA CORKA TEZ MIALA STRASZNIE SUCHA SKORE
A PO KOPIELI UZYWAMY KREMU EMOLIUM
lemonjuice
18-07-2008, 14:53
Dzięki serdeczne za podpowiedzi :)
Właśnie ten krem emolium mnie jakiś czas temu zaintrygował. Może faktycznie go sprawdzę.
agata2645
21-07-2008, 15:12
Moja córcia, szczególnie zimą miała strasznie suchą skórę. Wypróbowałam bardzo dużo balsamów, kremów, oliwek i nie było dużej poprawy. Dopiero kiedy kupiłam emulsję Emolium skóra zrobiła się miękka i nawilżona. I to już po kilkakrotnym zastosowaniu. Naprawdę polecam:)
wierzba10
22-07-2008, 13:44
Zimą skóra zawsze jest w nazwijmy to "gorszej kondycji". Bo ciągle zakryta ubraniem, gorzej z wietrzeniem, mróz na dworze i kaloryfery w domu, czyli ogolnie suche powietrze jeszcze bardziej podrażnia.
Ale Emolium jest faktycznie niezłe.
Ja też miałam taki problem na samym początku. Sprawdził się Oilatum dolewany do kąpieli. Nie trzeba nawet używać oliwki.
ASHANTI3
29-08-2008, 13:03
mój synek też miał suchą skórę , ja zastosowałam OLIATUM do kąpieli , oprócz tego doktor przepisała nam taką robioną maść bardzo tłustą. Powiem szczerze , że nawet niewiem kiedy mu minęło. teraz nawlżam go po kąpieli oliwką BAMBINO , ale to tak dla zasady , bo juz nie ma takiej suchej skóry.
anitawawa
08-10-2008, 10:06
Mój synek wychodzi właśnie z AZS i używamy wspomniane wcześniej Emolium, próbowałam już emulsję, olejek do kąpieli i najbardziej jestem pod wrażeniem kremu barierowego. Sama mam też bardzo suchą skórę więc podkradam od mojego malucha kosmetyki i jestem zadowolona :D
wwwXfasadXeu
08-10-2008, 10:12
A nie macie wrażenia, że ta woda w kranach zimą jest gorsza i jeszcze bardziej wysusza skórę?
Aninka38
08-10-2008, 10:16
ja też polecam oilatum do kąpieli:) teraz używamy seni care lotion do ciała myjąco-natłuszczający i uważam, że jest świetny:) super nawilża skórę małej, po kąpieli jest taka mięciutka:) nie trzeba używać balsamu i produkt ten ma dozownik z pompką, który zapewnia wygodne stosowanie;)
pozdrawiam
klaudiazszymusiem
08-10-2008, 22:36
Aninka ja używałam i oilatum i emolium bo mają prawie takie same ceny, ale emolium znacznie bardziej mi przypadło do gustu, skóra malucha jest niesamowita :)
Truskaweczko2008 u mnie woda w kranie jest taka sama cały rok - tragiczna :mad: gdyby nie kosmetyki jakich używam do kąpania mojego synka mam wrażenie że straciłby w ogóle skórę od tej wody :eek:
Ja polecam oilatum. Dolewalam do kapieli i nie bylo suchej skory. Jelsi sucha skora zwiazana byla z alergia na cos zjedzonego to wowczas masz chlorofilowa;)
pozdrawiam,
D
klaudiazszymusiem
13-10-2008, 21:47
Nie wiem co o tym sądzić, ale coś mi farmaceutka tłumaczyła, że oilatum działa na coś tam jednotorowo, a emolium ponoć niweluje więcej czynników szkodliwych na raz. Nie potrafię tego powtórzyć po tej farmaceutce, ale może ktoś może mi powiedzieć o co chodzi i czy to prawda? :p
Dziewczyny, a mojej córci nic nie pomagało: ani Oilatum ani emolium. Katastrofa!!! Nasza pani doktor przepisała nam dopiero robioną maść witaminową i na to Gabinka poszła. Ta maść kosztowała mnie 1.70zł i zadziałała a wcześniej wydałam furę kasy i nic z tego. no ale różnie to bywa. Niech się wasze dzieciaczki trzymają tłusto i zdrowo :D
Kobietki!
U nas też skóra była sucha jak się zaczyna sezon grzewczy zawsze mamy ten problem. Dla nas najlepszy jest emolium do kąpieli i krem emolium. Dobra też jest atopra. A maść robioną stosujemy jak nas wysypie. Mama tez podkrada emolium, niestety sucha skóra.
anitawawa
15-10-2008, 21:04
Haha, lubię mieć rację ;) Postąpiłam więc słusznie wybierając dawno temu Emolium, bo widzę że znaczna większość z Was jest zadowolona z tego wyboru co i ja :D
Ja tylko nadal boję się przedszkola i szkoły, młody niby nie ma teraz objawów, ale ja dbam tak o niego...co będzie jak trafi do placówki ze wszystkimi dziećmi, zacznie robić i jeść dokładnie tak jak zdrowe dzieci, zacznie bawić się tymi samymi zabawkami, tarzać po wykładzinach, itd. itp... Boję się o to nie na żarty, nie wiem jak sobie z tym poradzić :confused:
majajula
15-10-2008, 21:40
Mamma84 jak dokładnie nazywa sie ta maść robiona o nam też nic nie pomaga, kremu emolium już ze 3 tubki zużyłam dla majkula a ma dopiero 4 miesiące. i jest ona pewnie na receptę?
klaudiazszymusiem
17-10-2008, 17:18
Cześć wszystkim, tak sobie pomyślałam że założę nowy wątek. Mam swoje preferencje, ale ciekawa jestem czym Wy pielęgnujecie bardzo suchą skórę u Waszych bobasów? :o
Ja małego kąpałam w Oilatum - zdalo egzamin na 5 z + :D
A po kapieli polecam oliwke w zelu firmy J&J - bardzo wydajna i zatrzymuje do 10 razy wiecej wilgoci niż przy użyciu innych balsamów i kremów.
kitty2409
17-10-2008, 18:19
Ja również kąpie syna w Oilatum, a po kąpieli stosuje jeszcze krem z tej samej firmy. Jestem zadowolona:)
ColorWomen
17-10-2008, 19:26
Ja obecnie uzywam mleczka zamiast oliwki i jestem bardzo zadowolona :)
A my kąpiemy się w Emolium. Nie używam już oliwki bo Mała ma już 2 latka....
Ja polecam Oilatum i oliwke w zelu J&J - zatrzymuje do 10 razy wiecej wilgoci niz inne balsamy czy oliwki. U nas bardzo pomogla i jest super wydajna - sama ja stosuje na sobei np po depilacji :P. Najlepiej na niewysuszone ciało :)
majajula
18-10-2008, 16:51
ja również używam emolium, ale muszę poszukać coś innego bo niby jest lepiej ale zdaża się jeszcze łuszczenie na rączkach i klatce
majajula
18-10-2008, 17:16
ja też używałam oliwki w żelu j&j ale u starszej córki
teraz jak urodziła sie majka też ja kupiłam bo wydawała mi sie zawsze najlepsza, niestety mała uczula
anitawawa
18-10-2008, 22:06
U nas wyglądało to tak, że wyeliminowaliśmy wszystkie produkty mleczne, sery, jajka itp. - to pomogło. Oilatum u nas nie działało, ale w naszym domu zamieszkało na stałe Emolium :) Mój mały ma już ponad 3 lata i ma się świetnie, jedyny problem w tym że jestem znerwicowana na tle przedszkola - już mógłby w nim być, ale ja się boję że w przedszkolu choroba powróci, choćby od diety... :confused:
majajula
19-10-2008, 08:08
przecież można poprosic o indywidualny jadłospis dla dziecka
ja mieszkam w małym miasteczku i można się dogadać co do diety w przedszkolu
najlepiej pójdź do derektora przedszkola i dowiedz się czy tak można
Maść robiona jest na receptę i kosztuje jakieś 2 zł. składa się z cholesterolu i witaminy A. ja mam dwie maści - drugą stosowałam do pupy - bardzo dobra. teraz już nie muszę - nauczyłyśmy się nocnika. A co do Tormentiolu jest dobry...ale u Maluchów mój pediatra mówił żeby nie stosować. Jeżeli wysypka sie utrzymuje to trzeba iśc do lekarza. U mojej córki potrafi utrzymywać się 4 miesiące pomimo smarowań i leków.
moja starsza córa ma AZS-przede wszystkim najważniejsze jest przestrzeganie diety, jeżeli chodzi o pielęgnacje skóry to oliatum jest dobre ale równe dobrze sprawdza się parafina dolewana do kąpieli. można też nią smarować bezpośrednio skórę dziecka-nawilża rewelacyjnie
Dziewczyny mysle ze trzeba tutaj rozgraniczyc sucha skora spowodowana alergia lub inna jakas choroba a sucha skore ot tak po prostu ze tak powiem.
Na pewno trzeba pierw sprawdzic co jest powodem suchej skory - czy np zla dieta czy ot taka "uroda".
Wiadomo ze zanim hospodarka hormonalna i wogole caly organizm malenstwa przyzwyczai sie do zycia poza łonem matki - musi uplynac wiele czasu.
Mysle ze zanim zaczniemy "leczyc" dziecko - powinnysmy pierw zasiagnac porady lekarza :)
my smarujemy sie po kąpieli balsamem Erisa dla dzieci- pharmaceris do suchej skóry, efekt prawie natychmiastowy.
pinklady
29-10-2008, 15:39
OILATUM jest rewelacyjny!
pinklady
30-10-2008, 22:44
Ja dzis dostałam recepte na maśc robiona na sucha skórę i wysypkę na tle alergicznym, zamówiłam w aptece (5zł), jak jutro odbiore to zapytam o nazwe. ale to na receptę bo dziś byłam z synkiem u dermatologa. Oilatum do tej pory nie pomogło.
dirtydancer
27-12-2011, 23:06
Ostatnim moim zakupem przez internet było wiaderko do kąpieli dla dziecka. Znalazłam je w sklepie tummy-tub.pl . Jestem zachwycona i moje maleństwo także. Oboje staliśmy się spokojniejsi w trakcie codziennej kąpieli. Jest bezpieczne oraz łagodzi kolki. Zdecydowanie polecam. Kąpiel stała się przyjemnością.
Ja używam oilatum. Wcześniej kąpałam w J&J ogólnie mały uwielbiał pianę w kąpieli, ale skóra niestety była za sucha (alergia). Zaczęłam używać oliwki Hipp'a. niby hipoalergiczna,a młodego obsypało:/ Alergolog zaleciła właśnie oilatum do kąpieli i krem do smarowania (kilka razy dziennie). Powiedziała, że skóra poprawi się najwcześniej po miesiącu. Muszę przyznać, że miesiąc nie minął a widzę efekty. Nóżki wyglądają już normalnie, klateczka powoli dochodzi do siebie. Z łapek zniknęła łuszcząca się skóra. I muszę przyznać, że krem jest całkiem wydajny jak na tak intensywne stosowanie:)
Z kremików do twarzy na spacer stosowałam J&J i byłam z niego zadowolona. Natomiast do niczego jest Nivea, którą zachwalała mi położna. Pawełek po Nivei dostawał ropne krostki. Ledwo zmieniłam na J&J i problem zniknął.
Dziewczyny nie bójcie się przedszkoli i żłobków. W większości oferują one indywidualną dietę dla alergików. Ważne tylko żeby poinformować wychowawcę danej grupy i osobę odpowiedzialną za żywienie. I nie powinno być problemów. Sama niestety niedługo będę musiała wysłać małego do żłobka (kwiecień) i przed pójściem mam przygotować listę tego co mały może jeść i jakich firm oraz jakie kosmetyki można stosować.
Sucha skóra dziecka i inne zmiany skórne m.in przede wszystkim na twarzy, w okolicy uszu oraz w zgięciach kolan i łokci może być objawem Azotopowego Zapalenia Skóry u dziecka, więc warto przyjrzeć się temu problemowi, tutaj (http://poradnik-zdrowia.pl/artykul/rodzice-zwiekszaja-czujnosc-w-obawie-przed-alergia,30146.html) jest ciekawy artykuł z sondażu przeprowadzonego wśród rodziców dzieci.
joanna_pstra
28-02-2012, 11:29
Ja używam do pielęgnacji skóry mojego smyka Oliatum do kąpieli a po kąpieli maść cholesterolową przepisaną przez lekarza. Maść super zadziałała co do oliatum to mam mieszane odczucia bo bez stosowania maści właściwie nie działał.
A czy któraś z Was używała może do kąpieli Balneum? Moja lekarka mówiła, że jest bardzo dobry. Niestety jest też bardzo drogi więc nie wiem czy zmieniać z Oliatum.
u nas pomogło dodawanie oliwki do kąpieli :)