PDA

View Full Version : Kąpiel

Hipolhet
01-07-2008, 15:33
Czy kąpiecie dzieci codziennie?

MaisonGQ
07-07-2008, 12:47
Ja nie, bo ta woda to jednak jest syfiasta i za bardzo wysusza skórę. Ale prysznic jak najbardziej codziennie. Super odświeża i nie ma kłoptów ze skórą.

wwwXfasadXeu
14-07-2008, 14:10
Ja kąpię mniej więcej co drugi dzień. Głowa tak raz, czasem dwa razy w tygodniu do umycia.

MaisonGQ
22-07-2008, 14:48
A czy po kąpieli (nie prysznicu) nie swędzi was skóra? Ja czasami mam takie dni, że nie mogę sie opanować i niemalże drapie się do krwi, zwłaszcza nogi.

wwwXfasadXeu
23-07-2008, 13:50
No, ale to od razu trzeba sie kremować, nie drapać i w takim razie raczej brać prysznic. Zobaczysz jaka ulga. A może idź do dermatologa, coś ci pomoże???

brooke7
25-07-2008, 11:18
moją Aminkęto odpręża i wydaje mi się że wieczorem czeka na kąpiel, robi się nawet marudna..a gdy tylko jest w wodzie przykryta pieluszka, od razu jej lepiej, później jedzonko i kolo 9 dzieciaczek już śpi :) (polecam szczególnie pieluszke, bobas się mniej boi)

magdamir1
29-07-2008, 20:55
ja od urodzenia kapie malucha codziennie on to uwielbia i wie ze kapiel a potem kolacyjka i do wyrka...:)

justi018
02-08-2008, 16:34
Mój Karolciu tez codziennie się kąpie bo podobno dla niemowlęcia najlepsza jest rutyna dziecko czuje się bezpieczne jeżeli codziennie o tej samej poze robi się te same czynności.Najlepiej kąpiel,nasmarować balsamem johnsona laweda i kolacja i będzie spał jak susełek polecam:)

star7
04-08-2008, 15:15
Moje dziecko ma prawie 5 lat. Często gania na bosaka, więc stopy ma czarne, dlatego u nas kąpiel jest codziennie.

KOKOLINEK
05-08-2008, 08:52
ja mam synka 6 miesiecy kapie go codziennie poniewaz to chwila relaksu i zabawy dla niego on uwielbia wode i wie ze po kapielca kaszka i lulu do rana (od 3 miesiaca przesypia mi cala noc :D) a co doroslych to ja tez mam problemy ze skróra mam wrazenie jakby ta woda wysuszala skóre , bylam u dermatologa i powiedzial mi ze woda ma za duzo zelaza i polecil mi OILATUM do mycia - bardzo wydajny , super polecam klopot zniknal (niestety jest calkowicie bezzapachowy), pozdrawiam

liporijy
06-08-2008, 12:39
Bezzapachowy, bo dla alergików. Ale to dobrze, bo mniej uczula.

amica
07-09-2008, 12:05
Ja też kąpie synka co drugi dzień, chyba że jest upalne lato to wtedy codziennie

wwwXfasadXeu
17-09-2008, 13:50
Śmiesznie, że takie małe istotki maja już swoje przyzwyczajenia, takie rytuały jak właśnie kąpiele. Ale jak to się z wiekiem zmienia... niektórzy później unikają wręcz wody :eek:.

demira
26-09-2008, 14:22
Codziennie o stalej porze;)
D

ania839
26-09-2008, 14:46
Jak jest ciepło to codziennie, przy takiej pogodzie jak
przez ostatnie dni to raczej co drugi dzień. Głowa też raz na 3 dni.
Zauważyłam, że po "myciu na sucho" nie jest tak zadowolony jak
po kąpieli, no ale nie ma potrzeby włażenia do wanny codziennie.
A tak poza tym to my się kąpiemy razem :D

Aninka38
28-09-2008, 19:33
my raczej codziennie, ale zdarza się co drugi dzień, w każdym razie nie ma tak że kąpiel musi być i już;)

madzikkk
28-09-2008, 21:29
my tez kapiemy corcie codziennie, gdy czasem pozno wrocimy do domu i nie zdazymy za calym rytualem kapielowym ;-) to malutka bardzo zle zasypia. Moze to dlatego ze uwielbia sie kapac ze swoimi wszystkimi zabawkami, a podczas kapieli tak chlapie ze wcale sie nie dziwie ze jest wykonczona po niej i od razu zasypia ;-)

Basia101
29-09-2008, 12:06
my kąpiemy się codziennie ale tak sobie myślę teraz nadchodzą takie chłodne dni może będę kąpać małego co drugi dzień...sama nie wiem co myślicie?

MaisonGQ
10-10-2008, 14:31
No, ale to od razu trzeba sie kremować, nie drapać i w takim razie raczej brać prysznic. Zobaczysz jaka ulga. A może idź do dermatologa, coś ci pomoże???

Tak, ja zdecydowanie prysznic dlatego popieram. Kremy po myciu używam, ale jak zapomnę się od razu posmarować to tak mi się robi. Najgorzej właśnie nogi mi reagują.

joasia2708
12-10-2008, 21:19
Ja mojego Julcia też kąpie codziennie (z wyjątkiem jak jest chory). On też uwielbia wodę (ma 9 miesięcy) no i rytuały są podobno bardzo ważne. U nas kąpiel, jedzonko, tuli tuli, bajeczka i spać. Już zasypia w łóżeczku sam, ale trwało to 2 tygodnie zanim się nauczył.

majajula
16-10-2008, 15:18
ja kąpie swoja córcię codziennie
sama nie wyobrażam sobie zaczęcia dnia bez prysznica
a taki maluszek (4 miesiace) resztki kupki siusiu mleczka i spocona główka. a poza tym po kapieli śpi do 6 rano jak dobrze sie naje wieczorem.

antalis
17-10-2008, 14:52
Zgadzam sie z poprzedniczka.
Uwazam ze chusteczki i tak nie wycieraja wszystkiego. Sama biore prysznic 2 razy dziennie - po nim czuje sie duzo lepiej.
U nas wagary od kapieli sa podczas choroby lub jak np wracamy do domu i maly nam zasnie po drodze - wkladamy wtedy malego prosto do lozeczka."Dzien smierdziuszka" od czasu do czasu to nic złego :D

kitty2409
23-10-2008, 08:28
Ja kąpie codziennie tzn staram sie (chyba ze pozno wracamy np z urodzin) mały mi wtedy lepiej śpi,a nawet szybciej zasypia. kapiel przewaznie 18.45 a o 19:20 juz w łóżeczku.

viviet
23-10-2008, 10:28
Czy kąpiecie dzieci codziennie?

Tak kąpiemy się codziennie:)

jaka_ja
04-11-2008, 14:52
My też codziennie:) Maleńka coraz bardziej lubi kąpiele:) Nie płacze gdy jest w wodzie...czuje się jak ryba w wodzie...jest w swoim żywiole...Nie lubi natomiast wycierania i wszystkich zabiegów pielęgnacyjnych...ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni...

izabelka22
04-11-2008, 15:54
codziennie taki rytuał od urodzenia....

nawet, jeśli jest chory to szybka kąpiel musi być, ciut chłodniejsza niż zwykle przy gorączce oczywiście dla zbicia temperatury.

marzenaz23
18-11-2008, 11:05
Ja też kąpie codziennie,mały to uwielbia:)

Qzka7
09-04-2009, 11:01
widze ze wasze dzieciaczki bardzo lubia sie kapac, moj alanek wydziera sie w nieboglosy jak go kapie, moze dlatego ze jest bardzo malenki bo ma dopiero niecale 2 tygodnie, myslicie ze mu przejdzie??? zabiegow pielegnacyjnych tez nie lubi.

janiaD
09-04-2009, 13:26
ja też moją małą kąpię co drugi dzień, w zmię, a w lato to zależy, jeśli chodzi do piaskownicy, to codziennie, bo brudna, zapocona i jest jej wtedy niewygodnie.:)

kiziamizia19
09-04-2009, 19:07
widze ze wasze dzieciaczki bardzo lubia sie kapac, moj alanek wydziera sie w nieboglosy jak go kapie, moze dlatego ze jest bardzo malenki bo ma dopiero niecale 2 tygodnie, myslicie ze mu przejdzie??? zabiegow pielegnacyjnych tez nie lubi.
naszej Madzi przeszło, a byliśmy w identycznej sytuacji, krzyczała straszliwie, aż go 3 miesiąca, teraz zaczyna jej się podobać, zwłaszcza teraz, bo od niedawna zaczyna kojarzyć do czego, podczas kąpieli mogą służyć nóżki, mąż jej pokazuje jak nimi chlapać, a ona niesamowicie się przy tym cieszy:) oczywiście coś za coś, w związku z tym, że kąpiemy ją w pokoju, mamy tam małą powódź, ale opłaca się:)))

coccodrillo
09-04-2009, 19:48
My kąpiemy Stasia codziennie, mały pierwszy dzień bardzo płakał i wyrywał się. Jednak od drugiego dnia pokochał kąpiel, jak tylko jest w wodzie od razu się uspokaja i wszystko obserwuje. A później zrelaksowany bardzo szybko zasypia.

perlasta
09-04-2009, 20:04
ja kapie codziennie nawet w niedziele i swieta (podobno nie powinno sie wtedy kapac maluchow). swietnie odpreza moja Julke i zmywa pot ktory przeciez gromadzi sie na skorze po calym dniu. glowke tez myjemy codziennie bo bujna czuprynke ma i szybko sie przetluszcza :)

emilka620
10-04-2009, 08:47
Ja zimą kąpałam małą co drugi dzień a teraz to zaczynam codziennie:)