|
||
|
| ||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Użytkownicy | Grupy | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz fora jako przeczytane |
| Zdrowie dziecka Jak dbać i czuwać nad zdrowiem dziecka? |
Co nowego na MamaCafe.plPlecak czy tornister?Co jest lepsze dla dziecka - plecak czy tornister? Na co zwracać uwagę kierując się ich wyborem? Macie swoich ulubionych producentów, których warto polecić innym rodzicom? Dobrze zaopatrzone księgarnie W tym miejscu proponuję wypisywać miejsca/księgarnie, w których są dostępne podręczniki dla dzieci. Jak pogodzić szkołę dziecka z pracą Jak zorganizować plan działania w przypadku jak ja i dziecko mamy być na miejscu o 8? Zawozić dziecko na 7:15? i jechać do pracy? |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|||
|
|||
|
ja mam taki samochodzik-jezdzik.maly trzyma sie raczki i pcha samochodzik do przodu.fajna rzecz tylko moglby nauczyc sie skrecac,bo niestety wali nim po scianach.
|
|
|
||||
|
||||
|
ja również chodziką mówie NIE!! mój synek nie miał chodzika chociaż babcie chciały mu kupic i miały mnie za wyrodna matke że nie pozwalam na to żeby mały jeżdił w chodziku...stoczyłam mała walke o to ale wygrałam pomgła nam w tym nasza Pani rechabitantka
|
|
|
|||
|
|||
|
Fajną alternatywą chodzika jest kojec ( moja córcia ma taki BREVI Kojec "Royal" ) , może cena jest większa , ale oprócz tego , że kojec zapewnia bezpieczeństwo naszemu dziecku ,kiedy my jesteśmy zajęte obwiązkami domowymi , to świetnie nadaje się jako turystyczne łóżeczko .
|
|
|
|||
|
|||
|
Każdy lekarz powie że chodzik jest nagorszą rzeczą jaką można dziecku zaundować. Jednak ja się nie zawsze lekarzy słucham. Moja starsza córa miała chodzik i nic jej nie jest i młodszej też kupie. Jeszcze kilka lat temu żaden lekarz nic na temat szkodliwego wpływu chodzików nie mówił i żadnemu dziecku nic nie było a teraz nagle się obudzili.
|
|
|
|||
|
|||
|
Cytat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Cytat:
na bezołowiową benzynę. Nie obudzili się a to się nazywa postęp
|
|||
|
|||
|
No dokladnie. Kiedys niemowleta dostawaly zwykle mleko krowie a nie mieszanki a dzis jest ono delikatnie mowiac odrazdane
![]() Pamietajmy ze czesc naszych poczynan nie bedzie miała konsekwencji od razu.To jak z przygodnym seksem - dzis spisz z przypadkowym facetem a za miesiac okazuje sie ze jestes w ciazy ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
witam wszystkie mamy!!! chcę się pochwalić że moja córeczka chodzi juz sama!!!I MIAŁAM CHODZIK Juz pisalam w tym wątku o chodziku. i to jest tak ze ludzie teraz bardzo ulegają presji otoczenia a nie kierują sie wlasnym sumieniem. jak ktos powie ze chodziki są dla leniwych rodziców (a juz taki tekst słyszałam) to myślą że też będą złymi rodzicami i nie dadzą dziecku chodzika. A jeśli używany jest z głową to dziecku nie zaszkodzi napewno! Moja corcia ma10 miesięcy i już sama zasuwa! i wcale nieprawdą jest że mija się ważny etap raczkowania! najpierw były raczki ale jak nauczyła się o wszystko podciągać to poczuła siłe i sie puścila! I chodziła w chodziku i nic jej nie jest! Ja osobiście uważam że chodzik bardzo rozwija dziecko. Może sobie swobodnie i bezpiecznie poznawać świat.Więc drogie mamy kierujcie się własnym instynktem a nie czyimiś sugestiami.....
|
|
|
|||
|
|||
|
Joanna2008 a mozesz mi napisać jak to dzięki chodzikowi dziecko poznaje świat?? Bo ja osobiście przykładów znaleźć nie mogę.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, jak dziecko próbuje coś sięgnąć a tu przez chodzik do niczego dostać się nie może. To jest to poznawanie świata, według Ciebie ?? A jeszcze dla Twojej wiedzy to, że teraz jej nic nie dolega nie znaczy, że już nigdy. Raczkowanie jest bardzo ważnym etapem w rozwoju, kształtuje odpowiednią postawę, wzmacnia kręgosłup. Oczywiście dziecko czujące chodzik, woli postawę pionową niż poziomą stąd 90% tych przypadków nie raczkuje bo po co jak na nózkach widoki są lepsze. Daj sobie spokój z takimi postami, na prawdę. Zrobiłaś jak uważałaś, ale nie musisz opowiadać, że jest to w porządku. A teksty typu, że Twoje dziecko chodzi właśnie chodzikowi to już jest w ogóle nie do przyjęcia.
|
|||
|
|||
|
Joanna2008 a ja polecam poczytac troszk eliteratuty.
Moj synek chodzil w wieku Twojej malej bez chodzika wiec zero zaleznosci pomiedzy szybszym chodzeniem a chodzikiem. Jak pisala Colleen nie wszystkie skutki naszych decyzji sa widoczne od razu. Wiesz w czym pomaga raczkowanie ?Połączenia między półkulami tworzą się między innymi podczas raczkowania i właśnie dlatego ma ono tak ogromne znaczenie. Każdą ze stron ciała kontroluje inna półkula: lewą – prawa, a prawą – lewa. Żeby dziecko mogło dotrzeć tam, gdzie chce, obie części jego mózgu muszą ze sobą ściśle współpracować. Maluch porusza się tzw. ruchem krzyżowym naprzemiennym (czyli prawa ręka – lewa noga i lewa ręka – prawa noga).Rzowija w ten sposob obie polkule mozgu lewa – logiczna i prawea – twórcza, która odpowiada za emocje. Potem matki sie dziwia ze dzieciaczki nie umia sie skoncentrowac itp. Robta co chceta tylko pozniej dzieci nie wincie za swoja głupote. |
![]() |
|
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|