|
||
|
| ||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Użytkownicy | Grupy | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz fora jako przeczytane |
| Wychowanie i Nauka Wasze metody i porady wychowawcze |
Co nowego na MamaCafe.plPlecak czy tornister?Co jest lepsze dla dziecka - plecak czy tornister? Na co zwracać uwagę kierując się ich wyborem? Macie swoich ulubionych producentów, których warto polecić innym rodzicom? Dobrze zaopatrzone księgarnie W tym miejscu proponuję wypisywać miejsca/księgarnie, w których są dostępne podręczniki dla dzieci. Jak pogodzić szkołę dziecka z pracą Jak zorganizować plan działania w przypadku jak ja i dziecko mamy być na miejscu o 8? Zawozić dziecko na 7:15? i jechać do pracy? |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|||
|
|||
|
Witam
Wyczytałam takie mądre rzeczy: "Gra na instrumentach umożliwia dzieciom osiąganie ponadprzeciętnych wyników w nauce. Z jej pomocą łatwiej opanować matematykę i nauczyć się języków obcych. Ćwiczenia z wykorzystaniem muzyki, gra na instrumentach to inwestycje, które mogą przynieść tylko zysk dziecku w przyszłości." Mam dziecko w wieku przedszkolnym, które właśnie lubi muzykę. Jak na razie wszelkiego rodzaju. Ta informacja zachęciła mnie by tym bardziej rozwijać muzycznie moje dziecię. Co o tym sądzicie? |
|
|
|||
|
|||
|
tak tez słyszałam że muzyka pozytywnie wpływa na rozwój dziecka. Tylko nie techno...bo to da efekt odwrotny
![]() pozdrawiam |
|
|
|||
|
|||
|
Techno bym jeszcze przeżyła, byle nie disco polo!!!
![]() Chyba pod choinkę trzeba będzie jakiś syntezator wybrać? ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Cytat:
![]() a jakiś lepszy sprzęt to i mi się przyda ![]() pozdrawiam |
|
|
||||
|
||||
|
Muzyka z całą pewnością wpływa pozytywnie na rozwój dzieci. Ja gram na organach el i pianinie i nigdy nie miałam problemów z nauką. Moje dzieci na pewno tez będę się starała przekonać do tego, by grały na jakimś instrumencie. Póki co mają 3,5 mies. (bliźniaki
) . Jak byłam w ciąży, to często słuchałam muzykę poważną. A dzieciom od urodzenia puszczam płyty z muzyką Mozarta i Chopina. Muzyka poważna rozwija, ale też należy zwracać uwagę na to, jakich kompozytorów dzieci słuchają. Utwory z niektórych epok są bardziej agresywne niż z innych, więc lepiej z nimi poczekać do późniejszego wieku |
|
|
||||
|
||||
|
Cytat:
|
||||
|
||||
|
Moj maluch nie lubi muzyki powaznej,woli cos skocznego
Dostal od cioci plyte Bebe Lily i jest zachwycony ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
U nas muzyka poważna nie przejdzie mimo, że ja lubię ale nasz malec nie chce tego słuchać więc najczęściej słuchamy "Arki Noego"
A jeśli chodzi o starsze dzieci to powinny uczyć się/odrabiać lekcje właśnie przy muzyce bo to uczy koncentracji Nigdy tego nie robiłam a moja młodsza siostra tylko tak potrafi się uczyć w ciszy nic jej do głowy nie wchodzi![]() pozdrawiam |
|
|
|||
|
|||
|
Moja kolezanka- spiewaczka operowa spiewala aktywnie do 8 miesiaca ciazy. Dziecko az sie przewracalo w brzuchu ze szczescia. Potem jak sie urodzilo, zasypialo najszybciej przy muzyce klasycznej. Nie marudzilo i usmiechalo sie caly czas. A teraz ma 4 latka i to najpogodniejszy, najinteligentniejszy maluch, jakie go znam. Więc coś w tym jest
![]() |
|
|
||||
|
||||
|
W majowym Focusie jest ciekawy artykuł "Kto wychowuje twoje dziecko ?"
Są to najnowsze osiągnięcia genetyków. Dowodzą, ze wpływ rodziców na wychowanie/umiejętności dziecka jest znikomy. 50% geny, 50% środowisko swoiste (rówieśnicy) więc jak widać 0% rodzice, albo 10%, które jest "wyrwane" genom. Więc jeśli dziecko nie ma genetycznych uwarunkowań do "bycia inteligentnym" wszelkie umuzykalnianie nic nie da, a tym bardziej jeśli nie ma słuchu muzycznego ![]() |